Naslovnica Vijesti Isfahan: Arheolozi pronašli skelet djevojčice iz doba Partskog carstva

Isfahan: Arheolozi pronašli skelet djevojčice iz doba Partskog carstva

229
0

Na arheološkom nalazištu Ašraf u Isfahanu pronađen je skelet tinejdžerke, visoke 160 centimetara, koja je živjela u partskom periodu, kazao je načelnik arheološkog tima Alireza Jafari-Zand.

Na uzvišenju gdje je pronađen skelet je i mjesto ukopa konja što ukazuje da je djevojčica ukopana sa svojim konjem, prenosi IMNA.

Prethodno je u julu na ovom arheološkom nalazištu iskopan jedan ženski skelet iz partskog perioda. Dokazi upućuju arheologe na mišljenje da su blizu nekropole iz partskog perioda (247. p.n.e. – 224.) koja bi mogla pomoći boljem razumijevanju tog perioda.

Govoreći o detaljima otkrića, Jafari-Zand je naveo da način ukopa ukazuje da je tijelo sahranjeno po mitraističkim ritualima.

Partsko carstvo koje se ponekad naziva i Arsakidsko Carstvo predstavljalo je veliku političku i kulturnu silu u drevnom Iranu.

Parti su u velikom mjeri prihvatili umjetnost, arhitekturu, vjerske običaje i vladarske simbole heterogenih kultura, uključujući perzijsku, helenističku i regionalne kulture.

Bili su vrhunski konjanici, poznati po “Partskom hicu”: okretanju unazad pri punom galopu kako bi ispalili strijelu direktno iza sebe.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime