Naslovnica Vijesti Ajatollah Hamenei uputio poruku saučešća povodom smrti ajatollaha Taskhirija

Ajatollah Hamenei uputio poruku saučešća povodom smrti ajatollaha Taskhirija

322
0

Iranski vrhovni lider ajatollah Sejid Ali Hamenei izrazio je saučešće povodom  preseljenja na ahiret istaknutog islamskog učenjaka ajatollaha Muhammeda Alija Taskhirija.

Njegovu poruku prenosimo u cjelosti:

U ime Boga, Milostivog, Samilosnog!

Ožalostilo nas je kada smo saznali da je preminuo  vrijedni učenjak i zagovornik islama i šiita, hudžetul islam hadži šejh Muhammed Ali Taskhiri (Allah mu se smilovao). Registar istaknutih dužnosti koje je ovaj neumorni i ustrajni čovjek obavljao u međunarodnoj islamskoj zajednici je zaista blistav.

Njegova postojana odlučnost i motivirana duša su nadvladali njegovu tjelesnu nemoć posljednjih godina i omogućili mu da nastavi svoje djelotvorno i blagoslovljeno djelovanje gdje god je to bilo potrebno i korisno. Njegova odgovornost i dužnosti unutar zemlje su takođe posebno i vrijedno poglavlje u naporima ovog vrsnog i predanog učenjaka.

Izražavam svoje saučešće njegovoj porodici kao i svim njegovim saradnicima i prijateljima i molim Boga da mu podari Svoju milost, oprost i zadovoljstvo.

Sejjid Ali Hamenei

August 18, 2020

Ajatollah Taskhiri je preminuo u 76. godini, usljed srčanog udara a tokom svog života obnašao je brojne dužnosti u Islamskoj Republici Iran.

Ajatollah Taskhiri

Kao prvi predsjednik Organizacije za islamsku kulturu i komunikacije preuzeo je na sebe odgovornost vođenja kulturne i vjerske diplomatije Islamske Republike Iran nekoliko godina. Obavljao je funkciju generalnog sekretara Svjetskog foruma za zbližavanje islamskih škola mišljenja. Takođe, bio je zastupnik Vijeća eksperata Irana i visoki savjetnik lidera islamske revolucije ajatollaha Alija Hameneija za pitanja islamskog svijeta.

Autor je desetina knjiga i više stotina članaka. Ostat će upamćen kao pobornik istinskog islama, nepokolebljivi muslimanski i šiitski učenjak i nesebični aktivista na polju ujedinjenja muslimana širom svijeta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime