Naslovnica Vijesti U Mešhedu otvorena izložba kaligrafskih radova “Put svile”

U Mešhedu otvorena izložba kaligrafskih radova “Put svile”

120
0

Izložba kaligrafije pod nazivom “Put svile”, dvojice autora – Bahmana Panahija iz Irana i Haj Nuriddin Guang Jianga iz Kine, otvorena je u utorak, u Mešhedu, na sjeveroistoku Irana, javlja IRNA.

Izložba, na kojoj je predstavljeno po dvadeset radova oba umjetnika, održava se u online formatu zbog pandemije COVID-19.

Vršilac dužnosti generalnog sekretara iranske državne komisije za UNESCO Hojatollah Ayyoubi izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je izložba otvorena upravo u danima sjećanja na Šamsa Tabrizija i Mevlanu Rumija.

U iranskom kalendaru 28.septembar se obilježava kao Dan sjećanja na istaknutog mislioca Šamsa Tabrizija. Šams Tabrizi ili Šamsudin Muhamed je rođen 1186. godine u Tabrizu, a preminuo je 1248.godine. On se smatra duhovnim učiteljem i mentorom perzijskog pjesnika Mevlane Dželaludina Muhameda Balhija, poznatijeg kao Rumi.

Čuveni susret Dželaluddina Rumija i Šemsa Tabrizija dogodio se u Konji 1244. godine. Taj susret bio je poput susreta dva okeana mudrosti i duhovnosti koji je duboko protresao duše i jednog i drugog.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime