Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iransko slikarstvo i fotografija 93 kaligrafska rada se takmiče na Festivalu vizualnih umjetnosti “Fadžr”

93 kaligrafska rada se takmiče na Festivalu vizualnih umjetnosti “Fadžr”

41
0

Izabrana je kolekcija od 93 kaligrafska rada da se takmiči na 13. Festivalu vizualnih umjetnosti “Fadžr”, koji treba da se održi u februaru, u kulturnom i umjetničkom institutu “Saba”, navodi Tehran Times.

“Radovi su odabrani od 511 radova koje je prijavilo 239 kaligrafa”, izjavio je u ponedjeljak u saopćenju za medije, član ocjenjivačkog suda Modžtaba Malekzadeh. Primijetio je da je većina radova u Nastaliq stilu kaligrafije.

Također, istakao je da većina mladih umjetnika ima više zanimanja za kalligrafsko slikanje, ali kako god, klasična vrsta kaligrafije još uvijek ima svoje poklonike.

“Razlog bi mogao biti da je kaligrafsko slikarstvo još uvijek novo i vjerovatno nema posebnu definiciju”, rekao je.

Također, primijetio je da će konačna presuda biti teška, da se svi stilovi kaligrafije moraju ocjenjivati zajedno ove godine, dok su u prethodnim izdanjima svaki stil ocjenjivani u vlastitoj kategoriji.

Član odjela za izradu crtanih filmova ovog festivala, Masud Ziai, također je najavio da će se 49 crtana filma takmičiti na ovogodišnjem festivalu. Zbirka je izabrana iz 266 rada od strane 100 umjetnika.

U saopćenju za medije objavljenom krajem decembra, organizatori su pozvali iranske umjetnike koji su bili nagrađivani na međunarodnim događajima, da učestvuju na festivalu.

“Zainteresirani umjetnici koji su 2019. i 2020. dobili međunarodne nagrade na bijenalima i festivalima, pozvani su da prisustvuju novom odjelu pod nazivom “Svjetske zvijezde iranske umjetnosti”, izjavio je direktor festivala Ali-Ashraf Sandoqabadi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime