Naslovnica sve Prikazivanje animiranog filma na najstarijem primjeru dramaterapije začetnika Ibn Sine

Prikazivanje animiranog filma na najstarijem primjeru dramaterapije začetnika Ibn Sine

51
0

Svjetski savez dramaterapije (WADth) dijelio je “Abu Ali Sina”, animirani film napravljen od strane Asocijacije iranske psihodrame i dramaterapije, na jednom od najstarijih primjera Ibn Sinine dramaterapije, tokom prve sezonske konferencije, 22. januara.

Inspiriran knjigom koju je napisao perzijski pjesnik Nezami Aruzi, scenario animiranog filma je napisao Madžid Amrai, predsjednik Asocijacije iranske psihodrame i dramaterapije, i iranski predstavnik za WADth.

Prema Dževad Miraqazadeu, animirani film prikazuje istaknutog perzijskog liječnika i filozofa Ibn Sinu, koristeći najstarije primjere dramaterapije u liječenju psihoze i najraniji primjer dramaterapije u Iranu.

Ibn Sina se više puta pridružuje pacijentu u svojoj obmani tako što preuzima komplementarnu ulogu u okviru referentnog okvira klijenta koji rezultira pozitivnim ishodom.

To je sjajan primjer individualiziranog i bolničkog pristupa Ibn Sininom pacijentu. On koristi psihološku terapiju kao i biološki tretman, najvjerojatnije, kamfor, koji se koristi u Europi do 1940-ih.

Ibn Sina je upoznao iranskog princa Abu Taleba Rostama, sina kraljice Sejjide od Reja, kao pacijenta oko 1014. ili 1015.

Princ Abu Taleb Rostam imao je oko 21 godinu kad je doživio tu epizodu melanholije; tešku psihotičnu depresiju ili šizofrenični poremećaj spektra. Dokazi upućuju na to da je princ Abu Taleb bio zarobljen od najmoćnijih vladara regije, sultana Mahmuda Gaznevija iz Afganistana u 1029. i poslan u Gaznu gdje je preminuo. Ostali izvori ukazuju da je Abu Taleb poslan u Indiju, gdje je umro.

Članovi iz različitih zemalja, uključujući Keniju, Argentinu, Šri Lanku, Japan, Tajvan, Indiju i Južnu Koreju prisustvovali su virtualnoj konferenciji.

Izvor: https://www.tehrantimes.com/news/457305/Intel-meeting-screens-animation-on-earliest-example-of-drama

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime