Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Forum “Kada Istok sreće Zapad” predstavit će iranski film “Ispunjenje praznine /Fill...

Forum “Kada Istok sreće Zapad” predstavit će iranski film “Ispunjenje praznine /Fill in the blanks”

34
0

Navedeni iranski dokumentarni film “Ispunjenje praznine” bit će predstavljen tokom 11. izdanja Svjetskog foruma Kada Istok sreće Zapad, a italijanski koprodukcijski sastanak će se održati u sjeveroistočnom gradu Trstu od 25. do 28. januara.

Režiser ovog filma je Atieh Zare Aranadi, film se vrti oko Meline, djevojke koja živi s bakom i djedom nakon što su joj se roditelji razveli. Započeli su nove živote s novim brakovima, i zbog toga nijedan od njih ne može dobiti starateljstvo nad Melinom. Međutim, ona pokušava sve napraviti da živi sa majkom.

Ovaj film izabran je kao najbolji film prošlog decembra u 14. izdanju Cinéma vérité, velikog međunarodnog festivala Irana za dokumentarne filmove.

To je koprodukcija između zamjenika direktora u Belgiji i dokumentarnog i eksperimentalnog filmskog centra u Iranu.

Na forumu će se predstaviti i dvadeset drugih filmskih projekata iz 13 zemalja, koji će se održati na marginama filmskog festivala u Trstu.

Projekti u razvoju – 10 igranih dokumentaraca i 11 fikcijskih obilježja – odabran je rekordni broj od 387 prijava iz 56 različitih zemalja.

Preko 500 donositelja odluka i profesionalaca iz cijelog svijeta sudjelovat će na ovom forumu. Predstavit će se filmovi iz Ukrajine, Njemačke, Kazahstana, Švedske, Belgije, Italije i Francuske.

Ti će se projekti takmičiti za nagradu EAVE u okviru programa EAVE European Producers, nagradu Flow poslijeprodukciju koja vrijedi 15.000 eura, nagradu za najbolju ženu u Cannes Marche du Film Producer, i nagradu pop up Film Residency.

Izvor: https://www.tehrantimes.com/news/456976/When-East-Meets-West-forum-to-present-Iran-s-Fill-in-the-Blanks

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime