Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Danas se otvara “Fadžr” filmski festival 

Danas se otvara “Fadžr” filmski festival 

36
0

39. Filmski festival Fadžr, glavni iranski filmski događaj, danas će se otvoriti u Teheranu, a također u 30 provincija i pet slobodnih zona sa 16 filmova koji se takmiče za Crystal Simorgh/ kristalni simorg, najavili su organizatori u subotu.

“Tokom prethodnih izdanja, filmove smo slali u provincije jedan po jedan, a u svaku provinciju poslano je po 10 filmova, ali ove su godine svi filmovi dostupni u svim provincijama, dok smo se potrudili da imamo siguran i svjež festival ”, rekao je predsjednik Festivala Mohammad Mehdi Tabatabainežad na internetskoj konferenciji za novinare održanoj u tornju Milad.”Svi oni koji su upisani u samfa.ir da rezerviraju karte dobit će kod i mogu glasati kako bi izabrali najbolji film publike”, rekao je.
Tabatabainežad je dodao da će značajan broj kina biti domaćin događaja širom zemlje.

Rekao je da će na ovogodišnjem Festivalu učestvovati dobar broj mladih, talentiranih filmskih autora i nadao se da će publika biti zadovoljna s filmovima na kraju tog događaja.
“Svi su pojedinci prilično svjesni zdravstvenih protokola, a od svih upravitelja kina traži se da poštuju zdravstvene protokole – dezinficiraju dvorane, pozivaju publiku da nose maske – dok bi ih prije ulaska u dvorane trebalo testirati na temperaturu i promatrati socijalno distanciranje tokom projekcija”, dodao je.
O prikazivanju dokumentarnih i kratkometražnih filmova, također je rekao da je većina dokumentarnih filmova već emitirana na različitim platformama, od kojih su neki pogledani preko 40 000 puta, a kratki filmovi prikazani su i tokom Teheranskog festivala kratkog filma, a čini se da ih nema potrebe ponovno pregledavati.
Ukupno 16 filmova borit će se za Crystal Simorgh.
“Ablaq” od Narges Abjar, “Bihamechiz” od Mohsena Qaraija, “Sniper” od Aide Panahandeh i “180. pravilo” od Farnuš Samadi su među filmovima.

“Romantizam Emad i Tuba” Kaveh Sabbaghzadeh, “Jednom davno, Abadan” Hamidreze Azaranga, “Zalava” od Arsalana Amirija, “Setareh bazi” od Hatef Alimardani i “Shishlik” od Mohammeda Hosseina Mahdavana, također su uključeni.
Sastav također uključuje “Gižgah” od Adela Tabrizija, “Mama” od Araša Anisija, “Eksperitet” Hosseina Darabija, “Mansur” od Siavash Sarmadija i “Yadu” od Mehdija Džaferija.

Mostafa Kiai, režiser komedije “Motreb”, također je izabran za člana žirija.
Žiri se također sastoji od redatelja kinematografa Morteze Pursamadija, producenta Džemala Sadatiana i kulturnog menadžera Mohammada Ehsanija.

 

Izvor: https://www.tehrantimes.com/news/457539/Fajr-Film-Festival-to-open-tomorrow

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime