Naslovnica sve Karavan-saraj Šah Abbasa u Ardebilu se priključuje na UNESCO-vu listu  

Karavan-saraj Šah Abbasa u Ardebilu se priključuje na UNESCO-vu listu  

88
0

Karavan-saraj iz doba Safavida (1501-1736.)u selu Sein, sjeverozapadni Ardebil, nedavno je dobila preliminarnu suglasnost stručnjaka za kulturnu baštinu da se pridruži popisu historijskih iranskih karavan-saraja za natpis na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Šah Abbasov karavan-saraj, koji je 1983. upisan na popis nacionalnih zaštićenih spomenika, odigrao je značajnu privrednu ulogu na Putu svile, a zbog svoje povijesne važnosti uloženi su napori kako bi se registrirala struktura na prestižnom popisu.

Dokumentacija o karavanu dovršena je i očekuje se da će dobiti oznaku UNESCO-a zajedno s nekim drugim povijesnim karavan-sarajima, izjavio je u nedjelju Nader Fallahi.

Struktura je nazvana po Šahu Abbasu Velikom (r. 1588 – 1629), koji je naručio izgradnju takvih gostionica preko cijele zemlje.

Ministarstvo turizma je prošle godine objavilo da Iran razvija dosje za odabir svojih historijskih objekata za moguću registraciju na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

U tom pogledu, stručnjaci za kulturnu baštinu procjenjuju te spomenike koji su rasprostranjeni širom zemlje kako bi napravili uži popis u smislu njihove arhitekture, povijesnih i kulturnih vrijednosti.

Najstariji iranski karavan-saraj izgrađen je tokom dinastije Ahemenida (550 – 330 p.n.e.). Za mnoge putnike u Iranu, boravak u ili čak posjeta višestoljetnom karavanu može biti široko iskustvo s obzirom na to da imaju priliku osjetiti prošlost, putovanje kroz vrijeme nazad u zaboravljenu dob.

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime