Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska tradicionalna muzika Istovremeno sa 42. godišnjicom pobjede Islamske revolucije Irana održan program “Dani kulture...

Istovremeno sa 42. godišnjicom pobjede Islamske revolucije Irana održan program “Dani kulture Irana 2021”

150
0

Zalaganjem Kulturnog centra Ambasade IR Iran u Bosni i Hercegovini, a u saradnji sa IRIB predstavništvom u ovoj zemlji, i RTV iz iranske provincije Qazvin, povodom 42. godišnjice pobjede Islamske revolucije Irana, u utorak 21. bahmana 1399. / 9. febrauara 2021. u 18h, na zvaničnoj Facebook stranici IKC-a, u live formatu, emitovan je program “Dani kulture Irana 2021” u BiH.
U toku uživo prijenosa, nakon emitovanja himne Bosne i Hercegovine i himne IR Irana, Njegova Ekselencija, g-din Reza Ghelichkhan, ambasador IR Irana u BiH, svojim govorom je zvanično otvorio program “Dani kulture Irana 2021”.
U jednom dijelu svog govora je istakao: “Pandemija koronavirusa još jednom nas je zadesila, da je najjasniji jezik za uspostavljanje veze sa čistim srcima i dušama, jezik kulture i umjetnosti. Stvarno bogatstvo svake zajednice jesu kultura i civilizacija te zajednice. Hvala Bogu, pa islamski, kulturni Iran, koji je graditelj civilizacija, ima jednu civilizaciju sa izgrađenom kulturom, i ovim jezikom može sa ljudima svijeta komunicirati.”
Nakon ove poruke, emitovan je jedan klip o dostignućima IR Iran na različitim poljima tokom 42 protekle godine sa prijevodom na bosanski jezik.
Također, u nastavku su prikazani isječci nastupa tradicionalne iranske muzičke grupe “Farhang” iz provincije Qazvin, koja je posebno samo za ovaj događaj snimila nastup i poslala nam.
Na kraju programa proglašeni su pobjednici takmičenja sa temom iranistike koje je održano od 12. do 31. januara 2021., u saradnji IKC-a i IRIB predstavništva u Sarajevu. Takmičenje je imalo 2 kategorije: 1. Fotografija i videozapisi i 2. Memoari i priče.
U prvoj kategoriji pobijedili su: 1. Merjem Meša, 2. Samir Zahirović, i 3. Munir Tufekčić. U drugoj kategoriji pobijedili su: 1. Jasmina Mrkonjić, 2. Elma Turko i 3. Amina Bašić.

 

https://www.facebook.com/infoiran.ba/videos/5804439229581793

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime