Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Film “Khoršid / Sunce” predstavlja Iran na dodjeli Oskara 2021.

Film “Khoršid / Sunce” predstavlja Iran na dodjeli Oskara 2021.

72
0

Khorshid (Sunce), film poznatog iranskog režisera Madžida Madžidija nalazi se među 15 međunarodnih kratkih filmova koji su uvedeni za Oskara za 2021.

Khorshid je odabran među 93 filma koji su bili uvedeni za Oscara iz različitih zemalja svijeta.Odbor će izabrati pet od 15 filmova.Popis odabranih filmova bit će objavljen 15. marta 2021.

Korežiser ovog filma je Nima Džavidi, a Khorshid je osvojio nagradu Crystal Simorgh na 38. Međunarodnom “Fadžr” filmskom festivalu u Iranu.

Khorshid je priča o 12-godišnjem dječaku koji živi u krađi, sve dok jednog dana on i njegovi prijatelji ne prime prijedloge kriminalaca.

Historija iranskog prisustva u najgledanijem filmskom događaju godišnje Academy Awards – seže do 1977.Ranije su tri iranska filma nominirana za Oscara, a dva su nagrađena.

Prvo, “Djeca neba” od Madžida Madžidija, nominiran je za Oskara 1998. godine, a kasnije su dva filma režirana od strane Asghara Farhadija, to jest “Separacija” i “Salesman”, osvojile su Oscara za najbolji film na stranom jeziku  2011. odnosno 2016.

Također, “Finding Farideh” od Azadeh Musavija i Kouroša Ataija bio je prvi iranski dokumentarni film uveden na dodjelu Oscara za 2020.

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime