Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Most iz vremena dinastije Sasanida

Most iz vremena dinastije Sasanida

61
0

Drevni most Pola-e Dokhtar (doslovno znači “Djevojački most”) u zapadnoj pokrajini Lorestan planira se podvrći nekim restauracijskim radovima, rekao je provincijski šef turizma.

Cilj projekta je popravak i jačanje dijelova spomenika iz vremena Sasanida (od 224. do 651. god. n.e.), koji je oštećen u teškim poplavama 2019., a nalazi se na visokom riziku od erozije, priopćio je Sejjid Amin Qapolu.

Za projekt je dodijeljen proračun od preko milijardu riala (oko 24 000 dolara po službenoj burzi od 42 000 riala po dolaru), dodao je dužnosnik.

S dužinom od 270 m, Pol-e Dokhtar je sagrađen na ostacima drevne građevine koja datira iz vremena Ahemenida (550 – 330 p.n.e.).

Samo jedan 18 m visoki luk je ostao iz izvorne strukture, koji je bio prolaz između dva drevna grada Šapur Kimas i Jundi Šapur.

Na popisu nacionalne baštine, most je ponovno uspostavljen nekoliko puta tokom godine.

U 2019., dani razornih poplava i teške kiše nanijeli su štetu desecima lokaliteta kulturne baštine u Lorestanu, npr., poplavljeni su dijelovi povijesnog brda, na kojem se nalazi čuveni dvorac Falak-ol-Aflak.

Lorestan, regija sirove ljepote, nastanjena je iranskim međueuropskim narodima, uključujući Medijce, Sumerane i Skite, koji su s prekidima vladali u regiji od oko 700 do 625 p.n.e. Lorestan Bronz poznat je po svom eklektičnom nizu asirskih, babilonskih i iranskih umjetničkih motiva, od tog burnog perioda.

Lorestan je bio uključen u sve veću Ahemenidsku imperiju i uzastopno je bio dio seleukidske, parćanske i sasanidske dinastije.

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime