Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište “Larva i leptir” imenovan za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu “Rošd”

“Larva i leptir” imenovan za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu “Rošd”

74
0

“Larva i leptir” najbolji je na 50. “Rošd” međunarodnom filmskom festivalu, koji je osvojio zlatnu nagradu iranskog festivala, koji promiče filmove o obrazovnim temama za djecu.

Film priča priču o sedmogodišnjoj djevojčici koja živi sa svojim ocem u sjevernom iranskom selu, gdje je izgubila majku u požaru nekoliko godina ranije. Noga joj je također povrijeđena u požaru, a otac joj ne dopušta da ide u školu jer je daleko od njihovog doma. On, također, ne dozvoljava da je iko poduči čak i osnovnoj pismenosti. Međutim, Yavar, dječak u svom susjedstvu, odlučuje naučiti je osnovama pismenosti.

Film režisera Mohammada Salehinežada, osvojio je i Zlatni leptir za najbolji igrani film na 33. međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade u Teheranu u oktobru protekle godine.

Zlatna nagrada za najbolji animirani film otišla je za “Jedanaesti korak” Merjem Kašai iz Irana.

“Jedanaesti korak” ima radnju koja se vrti oko malog lava rođenog u zoološkom vrtu. Živi u kafezu veličine samo deset koraka. Jedanaestog koraka, on se udara glavom o šipke, ali jednog dana čuvar u zoološkom vrtu ostavlja otvorena vrata kaveza.

“Jesenji vjetar, proljetni vjetar i dva kopita” od Sadeq Džavadi osvojili su srebrenu nagradu u ovoj kategoriji.

Film koji se proizvodi u Institutu za intelektualni razvoj djece i mladih i odraslih (IIDCYA) je o dječaku koji je krenuo na naporan put do svog prijatelja. Golubica i konj mu pomažu doći do svog odredišta.

“Početak” od strane indijskog filmskog režisera Sandubokog Kumara Verma izabran je za najbolji kratki film na Festivalu. To je put djeteta, postavljen u mistične planine Himalaje da bi saznao gdje je njegov djed otišao nakon što je umro i što se događa nakon smrti.

Izvor

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime