Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Lutkarski pozorišni festival “Mobarak” održat će se online

Lutkarski pozorišni festival “Mobarak” održat će se online

45
0

Sadržaj od 57 lutkarskih predstava trebao bi se izvesti tokom 18. Festivala “Mobarak”, koji će se sljedeće sedmice održati online.

“29 lutkarskih predstava iz Teherana i 28 iz drugih gradova bit će održane na internetu od 28. februara do 7. marta, dostupne na Tiwall-u, Namayeshnet-u i Hashure, iranskim platformama koje pružaju video o potražnji (VOD) za filmove”, izjavila je u utorak direktor Festivala Mehdi Hadžian na medijskoj konferenciji održanoj u utorak.

Hadžian je rekao da će iskusni umjetnici lutkarskog pozorišta, Iradž Mohammadi i Mohammad-Hassan Abuyi Mehrizi, biti počašćeni nagradama za životno djelo ove godine.

Također će se objaviti tri knjige o lutkarskim predstavama kako bi se promicala umjetnost lutkarskog pozorišta, rekao je, dodajući kako je održano nekoliko virtualnih radionica i sastanaka koje su u zemlji srdačno primili umjetnici lutkarskih pozorišta.

Festival će biti otvoren u počast režiseru lutkarske predstave Golzar Mohammadi, koji je bio direktor 17. izdanja festivala.

42-godišnji lutkar umro je u ožujku 2020. nakon što je bolovao od raka.

Tokom Festivala odabrano je i postavljanje sedam tradicionalnih lutkarskih predstava.

Lutkarske predstave odabrane su iz 14 prijavljenih radova izabranog odbora sastavljenog od Pupak Azimpura, Šahrzad Mobarhana i Davea Fata’hali Beigi.

Sadržaj uključuje “Posljednju jesensku proslavu” Ali Džabbari, “Dvor Selim hana” od strane Safar-Ali Mohammadzadeh, “Salaman i Mobarak” Mahmud Dehqan Harati, “Ostani u vrču” od strane Amira Hossein Ensafija, “Miljenik pozornice” Hossein Rabieia i “Igra prijestolja” Mohammadreza Azaddalea.

IZVOR

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime