Naslovnica sve Iranska tradicionalna medicina kao nematerijalna kulturna baština

Iranska tradicionalna medicina kao nematerijalna kulturna baština

48
0

Deseci stručnjaka za zdravstvenu i kulturnu baštinu, akademska zajednica, istraživači i studenti započeli su raspravu o načinima zaštite tradicionalne medicine kao nematerijalne kulturne baštine tokom internetskog seminara, koji će se održati od 8. do 9. marta 2021. godine.

Strategije zaštite tradicionalne medicine kao nematerijalne kulturne baštine najvažnije su na dnevnom redu dvodnevnog vebinara koji teheranski Centar za nematerijalnu kulturnu baštinu organizira u uskoj saradnji s Istraživačkim institutom za kulturnu baštinu i turizam.

Nadalje, sudionici bi trebali prisustvovati specijaliziranim sesijama na temu narodne medicine, koja se već dugo prakticira u selima oko Zivije i Karaftua.

Pristup tradicionalnoj medicini, autohtonim poznavanju ortopedije itd., kao i lijekovima koje koriste lokalni ženski terapeuti u Kermanšahu, među temama koje se pomno ispituju tokom vebinara.

Godine 2019. predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Iranu, Christoph Hamelmann, najavio je da iranska tradicionalna medicina ima potencijal za međunarodno priznanje i WHO mora podržati njezinu globalizaciju.

U globalu, ovaj lijek je dostigao vrhunac u Iranu, istovremeno s polimatima kao što su Muhammed ibn Zekerijah ar-Razi, Ibn Sina i Ismail Džordžani.

Rana tradicionalna medicina snažno se usredotočuje na davanje prioriteta održavanju zdravlja i sprečavanju bolesti tokom liječenja.

IZVOR 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime