Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Dār ol-Fonūn ima potencijala da se pretvori u školu tradicionalnih umjetnosti

Dār ol-Fonūn ima potencijala da se pretvori u školu tradicionalnih umjetnosti

41
0

Dār ol-Fonūn, koji je simbol početka moderne ere obrazovanja u zemlji, ima potencijal da se pretvori u školu tradicionalnih umjetnosti, izjavio je iranski ministar turizma.

“Neke škole Ministarstva obrazovanja, kao što je Dār ol-Fonūn, imaju vrlo dobar kapacitet da postanu škole tradicionalne umjetnosti”, rekao je Ali-Asghar Mūnesan.

Osnovan 1851. godine u srcu Teherana, Dār ol-Fonūn slovio je kao prvo iransko moderno sveučilište. Dijelovi imanja nedavno su lijepo obnovljeni kako bi od njih prerasli u muzej obrazovanja.

U njegovom dvorištu nalazi se atmosferski vrt koji je obrubljen zidovima s perzijskom poezijom ispisanom na ukrasnim pločicama.

Prema Encyclopedia Iranica, broj studenata u svojoj prvoj godini odražavao je trenutnu popularnost Dār ol-Fonūn, s oko 105 studenata koji su se upisali u sedam glavnih tema.

Centar je otvorio Mirza Taqi Khan Farahani (1807-1852), koji je dobio nadimak Amir Kabir, koji je bio kancelar pod Naseruddin Šahom Kadžarom, čineći se jednom od najsposobnijih i najinovativnijih ličnosti u cijelom razdoblju kadžarske dinastije.

Tradicionalne umjetnosti uče se od osobe do osobe, prenose se s generacije na generaciju i pod utjecajem kulture, obitelji, etničke pripadnosti i doba. Iran je sa 14 prijavljenih mjesta na prvom mjestu na svijetu po broju gradova i sela koje je registriralo Svjetsko obrtničko vijeće, a slijede Kina sa sedam ulazaka, Čile s četiri i Indija s tri mjesta.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime