Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura 900 godina star čempres  

900 godina star čempres  

28
0

Stari čempres u Torbat-e Heydarieh, na sjeveroistoku provincije Khorasan Razavi, nedavno je upisan na popis nacionalne baštine.

Zimzeleno drvo čempresa predstavljeno je kao izvanredno drvo u svijetu. Budući da je uvijek zeleno, zoroastrovci vjeruju da je drvo uvijek imalo značajnu važnost.

Oko 900 godina staro drvo je oštećeno tokom godina zbog izgradnje zgrada.

“Dodavanje drveta na prestižni popis moglo bi nam pomoći da ga bolje sačuvamo, kao i da privučemo više turista u ovo područje”, izjavio je šef lokalnog turizma.

Na UNESCO-ov popis svjetske baštine pod naslovom “Perzijski vrt” kolektivno su upisali devet iranskih vrtova, koji nose važne arhitektonske, tradicionalne i kulturne elemente.

Pravi koncept perzijskog vrta koji je duboko ukorijenjen u vremenu isprepliće prirodne elemente s izrađenim sastavnim dijelovima kako bi utjelovio ideju stvaranja raja na Zemlji pomoću umjetničkih, filozofskih, simboličnih i religioznih predodžbi.

UNESCO-ova web-stranica tvrdi da je besprijekoran dizajn perzijskog vrta, zajedno s njegovom sposobnošću da odgovori na ekstremne klimatske uvjete, rezultat nadahnute i inteligentne primjene različitih područja znanja, tj. tehnologije upravljanja vodama i inženjerstva, arhitekture, botanike i poljoprivrede.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime