Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Brdo Hegmatana korak bliže ka svjetskoj baštini

Brdo Hegmatana korak bliže ka svjetskoj baštini

32
0

Iran dovršava sveobuhvatni dosje za tajnovito brdo Hegmatana kako bi ga upisao na UNESCO-ov popis svjetske baštine, najavio je zamjenik ministra turizma Muhamed Hasan Talebian.

Izjavio je to tokom ceremonije inauguracije sedam projekata povezanih s turizmom u Hamadanu u ponedjeljak, kojoj je putem videokonferencije prisustvovao iranski predsjednik Hasan Ruhani.

Projekti dokumentacije i mapiranja područja su u završnoj fazi, a dosje se priprema za podnošenje UNESCO-u, dodao je Talebian.

Za uništenu Hegmatanu (Ekbatana) koji je dijelom ispod modernog grada Hamadana (glavni grad), vjeruje se da je nekoć bio tajanstveni glavni grad Medeje. Prema drevnim grčkim piscima, grad je otprilike 678. godine prije Krista osnovao Deioces, koji je bio prvi kralj Medeje.

Francuski asiriolog Charles Fossey (1869. – 1946.) vodio je prvo iskopavanje brda Hegmateneh šest mjeseci 1913. Erich Friedrich Schmidt (1897. – 1964.), koji je bio njemački i američki naturalizirani arheolog, snimio je neke zračne fotografije s Hamedana između 1935. i 1937.

Prema grčkom historičaru Xenophonu iz Atine (c.430-c.355), Ekbatana je postala ljetna rezidencija ahemenidskih kraljeva. Njihovu palaču opisuje grčki povjesničar Polibije iz Megalopolisa. Piše da je grad bio bogatiji i ljepši od svih ostalih gradova na svijetu; iako nije imala zid, palača je sagrađena na umjetnoj terasi.

Polibije, grčki povjesničar helenističkog razdoblja poznat po svom historijskom radu, kaže da su graditelji koristili drvo cedra i čempresa, koje je bilo prekriveno srebrom i zlatom. Krovne pločice, stubovi i stropovi bili su obloženi srebrom i zlatom. Dodaje da su palači lišeni plemenitih metala u invaziji makedonskog kralja Aleksandra Velikog, a da je ostatak zaplijenjen tokom vladavine Antigona i Seleuka. Kasnije je Ekbatana bila jedan od glavnih gradova Seleukida i Parćanskog carstva, ponekad zvana Epifaneja.

Smatra se da Ekbatana ostaje zagonetka, zamotana u misterij, desetljećima ili čak stoljećima koja dolaze jer se mjesto drevnog grada dijelom nalazi u modernom gradu Hamadan, koji nikada prije nije iskopan.

IZVOR

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime