Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Historijska jezgra Šahedija stvorila je nacionalnu baštinu

Historijska jezgra Šahedija stvorila je nacionalnu baštinu

32
0

Historijska tekstura Šahedija, zemljanog grada u iranskoj provinciji Jazd, dodana je na popis nacionalne baštine, rekao je provincijski šef turizma.

Historijska tekstura, koja je nedavno razgraničena, upisana je na prestižni popis prošli tjedan, izjavio je u nedjelju Seyyed Mostafa Fatemi.

Registracija će omogućiti bolje očuvanje i spriječiti uništavanje i ilegalne gradnje..

Historijske teksture nekih drugih gradova širom provincije poput Jazda, Ardakana, Mejboda, Abarkooha i Mehriza također su registrirane na nacionalnom popisu.

Osvrćući se na povijesnu strukturu grada Jazda, koji je u julu 2017. godine proglašen svjetskom baštinom UNESCO-a, izrazio je nadu da će historijska tekstura Šahedija biti prihvaćena kao svjetska baština u godinama koje dolaze.

S kućama od blatnih cigli i nekoliko vrtova i sistema kanata, koji su im opskrbljivali vodom u srcu pustinje, historijska tekstura Šahedija je jedinstvena.

Koncept “perzijskog kanata” registriran je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine 2016. godine, predstavljajući izbor jedanaest akvadukata širom Irana.

Prema UNESCO-u, kanati pružaju izuzetno svjedočanstvo o kulturnim tradicijama i civilizacijama u pustinjskim područjima sa sušnom klimom.

Sistem qanat oslanja se na potoke napajane snijegom, koji teku podnožjem okolnih planina, usmjeravajući se kroz nagnute akvadukte, često na velike udaljenosti kako bi se ispuštali u gradske podzemne rezervoare.

Takve su konstrukcije još uvijek u praksi, od kojih su mnoge rađene od 13. stoljeća pa nadalje. Jazd je među drevnim gradovima koji su primijenili ovaj koncept kako bi omogućili urbana naselja u središnjem Iranu.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime