Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Širaz je nazvan gradom rukotvorina za globalno predstavljanje

Širaz je nazvan gradom rukotvorina za globalno predstavljanje

31
0

Gradonačelnik grada Širaza, Hejdar Eskandarpour, rekao je da je prepoznavanje Širaza svjetskim gradom rukotvorina vjerodostojno zahvaljujući njegovoj globalnoj prezentaciji.

Eskandarpour je to rekao na ceremoniji inauguracije svjetskog sekretarijata grada rukotvorina u Širazu.

Registracija Širaza kao svjetskog grada rukotvorina, kao i dva sela na svjetskom popisu, dovela je do porasta broja iranskih globalnih gradova i sela na 10, odnosno 14, a Iran je i dalje na prvom mjestu na tom polju, dodao je.

Gradonačelnik grada Širaza rekao je da je Širaz, koji se više od 2000 godina slavio kao srce perzijske kulture, postao sinonim za obrazovanje, slavuje, poeziju i zanatske vještine koje se prenose s koljena na koljeno.

Svjetsko obrtničko vijeće u januaru 2020. godine Širaz je prepoznalo kao svjetski grad rukotvorina.

22. jula 2020. godine, Širaz je registriran kao nacionalni grad rukotvorina i to je bio preduvjet za globalizaciju Širaza.

Još u februaru 2019., grad oaza Meybod proslavio se postajući svjetski grad za Zilu, tradicionalnu vrstu podnih obloga koja se obično tka po središnjem iranskom gradu i njegovim predgrađima. Bio je jedan od najvažnijih gradova u srednjovjekovnom islamskom svijetu i bio je iranska prijestolnica tokom dinastije Zand (1751. – 1794.).

IZVOR

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime