Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Muzej Victoria i Albert u Londonu otvorio je izložbu “Epski Iran”

Muzej Victoria i Albert u Londonu otvorio je izložbu “Epski Iran”

53
0

Jedan od najvećih svjetskih muzeja umjetnosti pokrenuo je, kako je nazvao, izložbu “Epski Iran” na kojoj se nalaze različita umjetnička djela, od skulpture, keramike i tepiha, do tekstila, fotografije i filma koji datiraju prije 5000 godina, prema službenoj web-stranici.

Izložba je upravo pokrenuta i otvorena je za posjetitelje do 12. septembra 2021. Deset odjeljaka izložbe prikazuje izvanrednu iransku kulturu, počevši od prikaza iranskih krajolika u odjeljku “Zemlja Iran”, a zatim prikazuju ukrasne predmete u prikazu iranska značajna civilizacija prije Perzijskog carstva u odjeljku “Iran u nastajanju” na izložbi.

U pomalo kontroverznom potezu, muzej je objavio da je izloženo nekoliko arheoloških artefakata koji su “posuđeni od Britanaca”, kao i zbirki iz Muzeja blaga Oxus koje se sastoje od “Kirovog cilindra” i “zlatnog oklopa” u odjeljku “Perzijsko carstvo” izložbe s ciljem pružanja uvida u “kraljevstvo i kraljevsku moć”, kao i trgovinu i upravljanje u društvu tokom te ere.

Dodatni odjeljci izložbe sastoje se od odjeljka “Posljednje od drevnih carstava” koji pokriva svrgavanje Perzijskog carstva nakon toga; odjeljci “Knjiga o kraljevima” osvjetljavaju kako je islam uveden u Perziji, a predstavljaju pjesnička djela poznatih iranskih pjesnika kao što su Firdusi i njegova poznata “Šahnama”. Daljnji dijelovi izložbe uključuju odjeljak “Promjena vjere” koji se zadržava na nastanku islama u iranskoj kulturi sa fascinantnim vodstvom u sljedeći odjeljak pod nazivom “Književna izvrsnost” koji prikazuje napredak Irana u književnosti s pojavom arapskog pisma kao književni jezik na kraljevskim dvorovima.

U odjeljcima “Kraljevsko pokroviteljstvo” i “Staro i novo” prikazano je ponovno rođenje kraljevstva i kraljevskih običaja u Iranu i nametanje zapadne kulture u Iranu od strane dinastije Kadžara pod izgovorom “modernizacije”.

Posljednji dio izložbe je “Moderni i savremeni Iran” koji prema službenim web-stranicama muzeja obuhvata razdoblje “društvenih i političkih promjena”, kao i političke promjene koje su dovele do Islamske revolucije, a posljedično i uspostave Islamske Republike Irana sa Imamom Homeinijem.

IZVOR

 

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime