Naslovnica Perzijski jezik i književnost Konferencija o Attaru Nejšaburiju bit će održana u petak

Konferencija o Attaru Nejšaburiju bit će održana u petak

18
0

Dvodnevna konferencija o Attaru Nejšaburiju pod nazivom “Sjena na suncu” održat će se virtualno u petak od strane Nacionalnog povjerenstva za UNESCO-Iran.

Šejh Fariduddin Attar Nejšaburi poznati je iranski mudrac, mistik i pjesnik (šesto i sedmo stoljeće po hidžri) čija djela poput “Elahinameh”, “Mantiq al-Tair”, “Tazkereh al-Awliya” itd., uživaju važan položaj na polju kulture i književnosti Irana i svijeta.

U skladu sa svojom inherentnom misijom, Nacionalno povjerenstvo za UNESCO-Iran uspjelo je registrirati ime ovog slavnog mislioca na popisu spomenika UNESCO-a 2020-2021.

Konferencija će započeti porukama Hodžatollaha Ejjubija, glavnog sekretara Nacionalnog povjerenstva za UNESCO-Iran, Golamabbasa Abbasa Arbaba Khalisa, ambasadora Islamske Republike Iran u Turkmenistanu i Nadži Bakerjija, predsjednika mauzoleja Maulane iz Turske.

Abdolmehdi Mostakin, direktor odjela za kulturu Nacionalnog povjerenstva za UNESCO-Iran, Šokufe Akbarzadeh, književnik i istraživač iz Afganistana, Reza Ashrafzadeh, specijalist za radove na Attaru, i Akhtar Hussain, direktor Instituta za perzijske studije u Indiji držati govore.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime