Naslovnica Iranska kuhinja Muzej tradicionalnih poslastica u Jazdu

Muzej tradicionalnih poslastica u Jazdu

158
0

Muzej posvećen slastičarstvu i tradicionalnim slatkišima trebao bi biti otvoren u gradu Jazd, koji je zaštićen UNESCO-om i koji je poznat po svojoj lokalnoj hrani i jestivim suvenirima.

Očekuje se da će muzej posjetitelje izravno opskrbljivati jazdovskim slatkišima, pružiti desetke prilika za posao i dodati šarm kulinarskom turizmu povijesnog grada, napomenuo je.

Za mnoge turiste jedno od najuzbudljivijih iskustava posjeta novom mjestu je isprobati njegovu lokalnu hranu i slatkiše. Ovaj se trend posebno odnosi na Iran, gdje gotovo svaki grad ima svoju hranu i slatkiše s potpisom. Evo najpoznatijih slastica koje se mogu naći u Jazdu:

Qottab – Možda najpoznatiji Jazdov slatkiš u cijelom Iranu je qottab. Ovo pecivo veličine zalogaja izrađeno je od guste hrskave ljuske ispunjene s dvije glavne varijante. Prva i najpoznatija varijanta punjena je zdrobljenim bademima, kardamonom i šećerom, dok je druga punjena medom.

Keyk-e Jazdii – Nacionalni favorit Iranaca, Keyk-e Jazdii, jedno je od peciva u kojem gotovo svi Iranci uživaju uz vruću šoljicu čaja. Kombinacija kardamona i ružine vode često se u iranskim receptima koristi za peciva, a također je vrlo uočljiva u poslasticama iz Jazda.

Baklava – Svjetsko ime Baklava krovni je izraz za desertna peciva koja koriste filo tijesto, sjeckane ili mljevene orašaste plodove i sirup ili med. Mnoge zemlje imaju svoju jedinstvenu vrstu Baklave. Čak iu Iranu postoje različite vrste baklave u različitim regijama kao što su Qazvin, Tabriz itd.

Jazdi Baklava uglavnom je suha i predstavljena je u rezovima u obliku dijamanta. Pecivo je punjeno bademima i pistacijama. Umjesto meda, pravi se sa sirupom od ružine vode. U usporedbi s drugim vrstama baklave, iranska baklava je puno lakša i upotreba kardamona daje joj tradicionalni iranski okus.

Loz – Još jedan poznati slatkiš napravljen u Jazdu, koji izgleda slično Baklavi, ali mu nedostaje tijesta, zove se Loz. Postoje različite sorte Loza, ovisno o punjenju. Najpoznatiji su punjeni kokosom (Loz-e-nargil), pistacijom (Loz-e-peste), bademom (Loz-e-badam) ili šafranom (Loz-e-zaferan). Raznolikost poslastica iz Jazda izaziva strahopoštovanje.

Uz gore spomenute glavne, Jazd se bavi još nekoliko slatkiša koje vrijedi spomenuti. Hadži Badem, sićušne su kuglice od badema (badam), šećera, maslaca, brašna, pistacije i kardamona. Sohan Ardi je Jazdov poseban tip Sohana koji je manje čvrst za ugristi i praškastiji. Naan-e-Pandžereii (doslovno znači kruh nalik prozoru) tradicionalna je iranska rozeta. Naan-e-Berendži su kolačići izrađeni od rižinog brašna i ukrašeni makom. Pašmak, tradicionalni iranski slatkiš od pamuka. Ako neko nije siguran što odabrati među širokim spektrom mogućnosti, uvijek može odabrati “miješani” okvir (makhloot) u kojem možete pronaći kolekciju ukusnih poslastica iz Jazda.

IZVOR

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime