Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Australijska web-stranica hvali: “Još jedan dragulj iz iranske kinematografije”

Australijska web-stranica hvali: “Još jedan dragulj iz iranske kinematografije”

37
0

MercatorNet, australijska web-stranica koja promovira porodicu i ljudsko dostojanstvo, pohvalila je dvominutni film iranskog redatelja Mohammadreze Kheradmandana “Četvrtak imenovanja”, nazvavši ga “još jednim draguljem iz iranske kinematografije”.

Film iz 2019. govori o starijem paru koji se probija kroz saobraćajnu gužvu i recitujući jedni drugima pjesmu velikog perzijskog pjesnika Hafeza. U međuvremenu, starac primjećuje djevojčicu koja je tužna na zadnjem sjedištu automobila svojih roditelja, jer su oni prezauzeti svađom. Intervenira i mladom paru daje cvijeće svoje supruge kako bi ih spriječio u svađi. Shvatamo koliko je to cvijeće bilo važno za starca kad se odveze.

„Ne prestaje me čuditi što se, uprkos bogatstvu, iskustvu i tradiciji američke kinematografije, rijetko poklapa s dubinom i humanošću najboljih iranskih filmova. Na primjer, porodična drama Asghar Farhadi “Odvajanje” osvojila je Oscara 2012. Ne mogu se sjetiti mnogih filmova koji kombiniraju tako uspješno duboka moralna pitanja, složenu zavjeru i bolno realističnu ljudsku dramu “, stoji u dijelu članka pod naslovom “Ovo je najbolji kratki film o braku koji ćete ikada vidjeti?”, napisao je australijski urednik Michael Cook.

Nazvavši ga ‘još jednim draguljem iz iranske kinematografije’, Cook poziva čitatelje da pogledaju “Imenovanje četvrtkom”, kratki film o poeziji, prometu, dječijem siromaštvu, mudrosti starosti, dobrim brakovima, lošim brakovima, empatiji i dobroti.

„Dobar kratki film vrsta je kinematografskog haikua koji svojim uvidom ostavlja bez daha. Ovo je vrlo dobar kratki film”, nastavlja.

Rođen 1984. godine, Kheradmandan je 2017. godine režirao svoj prvi dugometražni film “21 dan kasnije”, koji je osvojio nagradu publike na 35. međunarodnom filmskom festivalu Fadžr.

Snimio je nekoliko kratkih filmova i animiranih filmova, kao i TV serija, te je nominiran i nagrađivan na raznim nacionalnim i međunarodnim događajima.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime