Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura 35 historijskih, prirodnih lokaliteta u Sjevernom Horasanu uvršteno je u nacionalno nasljeđe

35 historijskih, prirodnih lokaliteta u Sjevernom Horasanu uvršteno je u nacionalno nasljeđe

64
0

Ukupno je 35 historijskih i prirodnih lokaliteta u sjeveroistočnoj provinciji Sjeverni Horasan dodano na popis nacionalnog kulturnog nasljeđa u protekloj iranskoj kalendarskoj godini (koja je završila 19. marta).

“Od toga se 24 odnosilo na historijske spomenike i građevine, šest su bila pokretna historijska i kulturna dobra, a pet prirodna područja”, rekao je u ponedjeljak Habib Yazdanpanah, generalni direktor Odjela za kulturno nasljeđe, turizam i zanatstvo Sjevernog Horasana.

Osvrćući se na proučavanje kulturnih, historijskih i prirodnih lokaliteta kako bi ih upisali na listu nacionalne baštine, najavio je planove za identifikaciju i uvođenje vrijednosti intelektualnog i prirodnog nasljeđa provincije u cilju očuvanja i promocije njihovog historijskog i kulturnog identiteta.

Osvrćući se na postojanje 523 historijska spomenika u pokrajini koji su upisani na popis nacionalne baštine, Yazdanpanah je napomenuo: “Očuvanje i restauracija ovih spomenika kontinuirana je aktivnost koju treba razmotriti tokom cijele godine. Zbog ograničenih sredstava područja, pokušavamo maksimalno iskoristiti ovaj važan posao i ove godine, uz maksimalnu upotrebu snage uposlenika i radionica.”

“Do sada su 743 lokaliteta u Sjevernom Horasanu registrirana na popisu nacionalne baštine, od čega su 523 historijska, 54 prirodna, 109 nematerijalna dobra, 25 pokretna dobra i 32 zajednička nematerijalna naslijeđa.”

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime