Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Film “Yalda” osvojio nagradu za najbolji scenario na filmskom festivalu u Barceloni

Film “Yalda” osvojio nagradu za najbolji scenario na filmskom festivalu u Barceloni

65
0

Iranska drama “Jalda, noć za oprost” u režiji Masuda Bakhšija osvojila je nagradu za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Barseloni Sant Jordi (BCN Film Fest).

Film na perzijskom jeziku režiran od strane Bakhšija, koprodukcija je iz Irana, Francuske, Njemačke, Švicarske, Luksemburga i Libana.

Riječ je o Merjem, mladoj ženi koja je osuđena na smrt zbog ubistva svog supruga Nasera. Iranski zakon omogućava porodici žrtve da joj oprosti i poštedi život, pa će Merjeminu sudbinu odlučivati ​​Naserova kći Mona u najpopularnijem televizijskom reality programu u zemlji. Pred milionima gledatelja tokom noći Yalda, tradicionalnog iranskog obilježavanja najduže noći u godini, Merjem i Mona otkrivaju da oprost može biti težak dok proživljavaju prošlost.

Film je prikazan na nekoliko međunarodnih festivala i osvojio je nagrade, uključujući veliku nagradu žirija dramske sekcije Svjetske kinematografije na Sundance filmskom festivalu u Park Cityju u državi Utah u februaru 2020. godine.

BCN Film Fest organiziran je od 15. do 23. aprila.

Film “Petit Pays” redatelja Erica Barbiera, koprodukcija između Francuske i Belgije, izabran je za najbolji film.

Ulrich Thomsen izabran je za najboljeg glumca za ulogu u povijesnoj drami danske redateljice Christine Rosendahl “Dobri izdajnik”, dok su Denise Gough za ovaj film i Isabelle Kabano za “Petit Pays” podijelile nagradu za najbolju glumicu.

Nagradu festivala Castell de Peralada za najbolju muziku podijelili su “Posljednji poziv” Steven Bramson i “Il Cattivo Poeta” Michele Braga.

Portugalska drama “Sombra” Bruna Gascona osvojila je nagradu kritike i nagradu za najbolji istorijski film.

U ovom filmu, godinama nakon nestanka sina, majka nastavlja da ga traži nakon otmice koju pravda ne može riješiti, dok se seli u svijet koji je želi prisiliti da oplakuje dijete za koje vjeruje da je još uvijek živo. Film je zasnovan na stvarnim događajima.

Foto: Behnaz Dža’fari glumi u sceni iz iranske drame “Jalda, noć oproštaja” u režiji Masuda Bakhšija.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime