Naslovnica Perzijski jezik i književnost Iranski književnici Kulturni kompleks Sa’di spreman za svečano otvaranje

Kulturni kompleks Sa’di spreman za svečano otvaranje

34
0

Kulturni kompleks Sa’di bit će otvoren kao istraživački i naučni centar uz mauzolej velikog perzijskog pjesnika u gradu Širazu, južna provincija Fars.

Mosayeb Amiri, generalni direktor Odjela za kulturno naslijeđe, turizam i rukotvorine Fars, najavio je završetak kulturnog kompleksa Sa’di na ceremoniji otvaranja Dana Sa’dija (21. aprila), koja je bila održana, i rekao: “Srećom, ovaj centar, koji će se koristiti kao istraživački i naučni centar, istovremeno s danom obilježavanja ovog istaknutog perzijskog pjesnika, spreman je za upotrebu.

Osvrćući se na različite dijelove kulturnog kompleksa Sa’di, rekao je: “Ovaj se kompleks nalazi pored pjesnikovog mauzoleja površine 2700 kvadratnih metara i ima nekoliko odjeljaka, uključujući biblioteku i centar za dokumente sa prostorom od 432 kvadratna metra, poseban prostor za privremene izložbe površine 324 kvadratna metra, uslužne i javne prostore površine 760 kvadratnih metara, a takođe i amfiteatar kapaciteta 270 ljudi.

Dodao je: “Uprkos činjenici da se ovaj prostor nalazi uz Sadijev mauzolej, njegov je dizajn takav da vizualno ne utječe na Sadijev mauzolej, a s druge strane, zbog blizine Sa’dijevog mauzoleja, postoji prostor za diskusiju kao istraživački centar i može se koristiti za održavanje sastanaka i naučnih događaja za one koje zanima.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime