Naslovnica Atrakcije Tvrđavu iz srednjeg doba pretvoriti u središte za međunarodne izletnike

Tvrđavu iz srednjeg doba pretvoriti u središte za međunarodne izletnike

65
0

Lokalne vlasti postavljene su da pretvore tvrđavu Nušiđan u glavno odredište za međunarodne izletnike i turiste. Tvrđava i vatreni hram iz srednjeg doba (oko 678. pne. – oko 549. pne.) Leži na 20 km severozapadno od Malajera u provinciji Hamedan.

“Nušiđan je jedna od najcjenjenijih i jedinstvenih zgrada u zemlji, što je vrlo važno za provinciju, a povijesno nalazište jedan je od glavnih potencijala za privlačenje turista, posebno stranih putnika”, rekao je u nedjelju provincijski šef turizma Ali Malmir .

Izjavio je to prilikom posjete lokaciji, dodajući “Turistički potencijal Nušiđana bit će ispunjen u bliskoj budućnosti kada se razvije njegova turistička infrastruktura.”

“Arheološke studije otkrile su da drevno brdo (spomenik) ima tri povijesna kata, od kojih prvi pripada razdoblju Medijana, drugi Ahemenidima, a treći vremenima Sasanida”, objasnio je dužnosnik.

Malo ljudi je znalo Nušiđan do 1963. da je britanski tim 14 godina pretraživao i iskopavao dvorac, navodi Iranwatching. Tijekom iskopavanja pronađena su mnoga djela koja pripadaju Medijcima, Ahemenidima i Parćanima.

Iskopavanja takođe pokazuju da je ova zgrada ima tri sloja. Tvrđava i hram koji su ostali iz ranog srednjeg vijeka čine početni i donji sloj. Srednji sloj sadrži djela Ahemenidskog naroda, a gornji ili treći sloj iz doba Parćana.

Ograda tvrđave i dva vatrena hrama ukazuju na političke, vjerske i vojne funkcije ovog zamka u srednjovjekovnom periodu. U kasnijim periodima postojeća konstrukcija korištena je kao platforma i na njoj su stvorene naredne zgrade. Kao rezultat, zgrada vezana za Mediju ostala je čak i do visine od 8 metara i ne treba posebnu rekonstrukciju.

Drevna građevina ukazuje na prve obrasce perzijske arhitekture i zato je postala jedan od najposebnijih i jedinstvenih spomenika u cijeloj zemlji. Bilo je to važno mjesto obožavanja za Medijce, koji su pretpostavljali štovanje boga sunca.

U klasično doba poznat kao Ekbatana, Hamedan je bio jedan od najvećih gradova drevnog svijeta. Žalosno je malo antičkog ostatka, ali značajni dijelovi centra grada predani su iskopavanjima. Ekbatana je bila glavni grad Medije i potom letnja rezidencija ahemenskih kraljeva koji su vladali Perzijom od 553. do 330. pne.

Hamadan je imao mnogo imena: to su možda bili Bit Daiukki od Asira, Hangmatana ili Agbatana, do Medijanaca, a Ecbatana od Grka. Jedna od srednjovjekovnih prijestolnica, za vrijeme Kira II (Velikog; umro 529. pne.) I kasnije ahemenskih vladara, bila je mjesto kraljevske ljetne palate.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime