Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranske umjetnine Ramazanska izložba umjetničkog stvaralaštva izrađenog slikarstvom i hatemom

Ramazanska izložba umjetničkog stvaralaštva izrađenog slikarstvom i hatemom

53
0

Na izložbi  “Pismo aška”,  prikazano je 40 kaligrafskih radova izrađenih spajanjem tri tehnike, mo’arreq, mošabbak i hatem, kroz jedno umjetničko stvaralaštvo u sferi slikarstva i načina izrade rukotvorina, a prikazani su u prisustvu ministra kulturnog nasljeđa, turizma i rukotvorina.

Ali Asghar Munesan, ministar kulturnog nasljeđa, turizma i rukotvorina, obišao je izložbu “Pismo aška”, koja je održana povodom mubarek mjeseca Ramazana u Ministarstvu.

Na ovoj izložbi izloženo je 40 kaligrafskih, kur’anskih, radova sa pismom Osmana Tahe, iz raznih dijelova Kur’ana koji su u izrađeni formi spajanja tehnike mo’arraq, mošabbak i hatem, posredstvom istaknutog profesora Morteze Atašpanđe.

Iz drugih dijelova izložbe može se ukazati na prikazivanje jednog umjetničkog stvaralaštva smještenog u kategorije uvrštanja inovacije.

Atašpanđe ovim povodom kaže: “Ja sam uveo jednu novu umjetnost koja je danas po prvi put prikazana, u prisustvu uvaženog ministra. Ova inovacija je spoj slikarstva i izrade rukotvorina.”

Također, o kaligrafiji Kur’ana predstavljenoj na ovoj izložbi rekao je: “Ovo je prikaz 40 slika koje su danas prvi put izložene na nekoj izložbi. Ove slike su izrađene pismom Osmana Tahe i spojem mo’arreqa, mošabbaka i hatema, a njihova izrada je trajala pet godina.”

Atašpanđe dodaje: “ Danas radim na zbirci Ku’ran-i Kerima, koja će biti predstavljena u formi od 604 slike. Sva pisma tih slika su izrezbarena  i spremna za početak naredne serije koja je dugotrajnija i skuplja.”

Morteza Atašpanđe rođen je 1969. godine u Teheranu, član je Društva umjetnika, a bavi se izradom rukotvorina sa tehnikama mo’arreq, mošabbak i hatem, kao i skulptura. Bavi se pisanjem Kur’an-i Kerima u mo’arreq tehnici, i na ovoj izložbi njegovih mo’arreq djela povodom mubarek mjeseca Ramazana, prikazana je u formi lijepih slika kroz kur’anske ajete za sve zainteresirane.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime