Naslovnica Atrakcije Osam eko-loža koje će se pojaviti u Južnom Horasanu

Osam eko-loža koje će se pojaviti u Južnom Horasanu

56
0

Ukupno osam jedinica eko-koliba pojavit će se u toku sljedeća tri mjeseca širom istočne provincije Južni Horasan, izvijestila je u srijedu IRNA.

U proteklih pet godina širom provincije osnovano je oko 64 eko-loža, rekao je provincijski šef turizma Hassan Ramezani.

Do sada je projektima dodijeljen budžet od 60 milijardi riala (1,4 miliona dolara po službenom kursu od 42.000 rijala za dolar), dodao je zvaničnik.

Jedinice eko-loža imaju za cilj da pomognu u jačanju turizma u regiji, dok on stvara mogućnosti za posao u ruralnim područjima i dovodi do ekonomskog prosperiteta, objasnio je on.

Kao zemlja sa četiri sezone sa netaknutom i prelijepom prirodom u različitim dijelovima zemlje, Iran ima što ponuditi ljubiteljima prirode i eko-turistima.

Eko-lože u ruralnim područjima i srcu prirode, daleko od gradske vreve, dima i zagađenja, mogli bi ljude osloboditi haosa i previranja savremenog života.

Posljednjih godina nekoliko povijesnih palača i seoskih kuća širom zemlje preuređeno je u jedinice eko-loža kako bi privukli više domaćih i stranih turista.

Kuće predstavljaju autohtonu kulturu, lokalne običaje, tradiciju i priče, dok se gostima poslužuje ukusna hrana s lokalnim sastojcima.

Rastuća tendencija turista da doživljavaju autohtone i lokalne kulture natjerala ih je da se žele približiti prirodnim i autohtonim životnim uvjetima, iskušavajući staromodni način života, s obzirom da je boravak u tim jedinicama eko-doma mnogo jeftiniji od ostalih smještajnih centara.

U januaru 2020. godine, direktor Instituta za kulturno nasljeđe i turizam Behrouz Omrani objavio je da je Iran tokom proteklih nekoliko godina gradio stotine pansiona u ekološkim kućama kako bi udovoljio zahtjevima rastućih ekoloških putnika i posjetitelja.

“Trenutno je na dnevnom redu izdavanje smjernica za razvoj eko-turizma. Povijesna sela su među ciljnim destinacijama za razvoj eko-turizma”, rekao je zvaničnik.

Iransko turističko tijelo reklo je 2018. godine da će se 2.000 eko-kuća izgraditi u cijeloj zemlji do 2021. Stručnjaci kažu da svaka jedinica eko-lože u prosjeku stvara radna mjesta za sedam do osam ljudi, tako da bi šema mogla stvoriti 160.000 radnih mjesta.

Iran ima veoma raznolik prirodni ambijent, a ljubiteljima prirode nudi raznolike izlete. Izletnici mogu živjeti s nomadima ili seoskom porodicom ili uživati u neovisnom boravku. U zemlji se nalaze brojne povijesne palače, karavan saraji, kupališta, medrese i drugi masivni spomenici, koji mogu podržati svoj nadobudni turistički i ugostiteljski sektor ako se njima upravlja na odgovarajući način i ako se pravilno obnove.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime