Naslovnica Atrakcije Haft Teppe i Čoga Zambil proglašeni najboljim muzejima godine

Haft Teppe i Čoga Zambil proglašeni najboljim muzejima godine

59
0

Muzej Haft Teppe i Čoga Zambil, koji u velikoj mjeri prikazuje elamitske relikvije i spomenike, izabran je za najbolji muzej godine.

Muzej je tu čast dobio treću godinu zaredom na osnovu četiri pokazatelja održavanja i zaštite, uvođenja, obrazovanja i istraživanja, izvijestila je u srijedu IRNA.

Najava je objavljena tokom posebne teheranske svečanosti u utorak istovremeno s Međunarodnim danom muzeja.

Haft Teppe (književno značenje “Sedam humki”) nalazi se 15 kilometara južno od drevnog grada Suze, samog po sebi izuzetno značajnog arheološkog nalazišta na jugozapadu Irana.

Rano iskopavanje u Haft Teppe, koje je izveo pokojni iranski arheolog dr. Ezzatollah Negahban, dalo je veliki broj petroglifa s klinastim natpisima na akadskom jeziku, koji pripadaju elamitskim kraljevima. Petroglifi sadrže informacije o vjerskim uvjerenjima, trgovinskim metodama i političkim, kulturnim i društvenim odnosima tog vremena.

Najveće turističko odredište u provinciji Khuzestan, veličanstvene ruševine Čoga Zambil mnogi smatraju najfinijim sačuvanim primjerom elamitske arhitekture na svijetu. Napravljen je pod zaštitom UNESCO-a 1979. godine. Njegova izgradnja započela je c. 1250. pne po nalogu elamitskog kralja Untash-Napirisha (1275. – 1240. pne.) Kao religiozno središte Elama posvećeno elamitskim božanstvima Inshushinak i Napirisha.

UNESCO kaže da je Čoga Zambil najveći zigurat izvan Mezopotamije i najbolje očuvan od ove vrste stepenastih piramidalnih spomenika. Čoga Zambil iskopao je u šest sezona između 1951. i 1961. Roman Ghirshman, francuski arheolog rođenog u Rusiji, koji se specijalizirao za drevni Iran.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime