Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska akademija umjetnosti organizira bijenale digitalne umjetnosti islamskog svijeta

Iranska akademija umjetnosti organizira bijenale digitalne umjetnosti islamskog svijeta

22
0

Iranska akademija umjetnosti (IAA) planira organizirati bijenale digitalne umjetnosti islamskog svijeta 2022. godine.

Bijenale će se otvoriti 16. maja, koji se svake godine obilježava kao Svjetski dan komunikacija, najavio je u nedjelju u saopćenju za medije direktor Odjela za multimediju IAA Abdolhossein Laleh.

“Cilj ovog bijenala je okupiti ugledne naučnike, umjetnike i akademske ličnosti iz islamskog svijeta kako bi im pružio odgovarajuće mjesto za razmjenu iskustava i rezultata studija o digitalnoj umjetnosti,” rekao je.

“U svom ustavu akademiji je dodijeljen zadatak praćenja stanja umjetnosti u svim oblicima u zemlji i inostranstvu, a digitalna umjetnost prilično je novi univerzalni fenomen i njezini se učinci mogu opsežno promatrati i procjenjivati”, dodao je.

Primijetio je da je umjetnost u modernom svijetu pod velikim utjecajem digitalne tehnologije i dodao da je ta tehnologija pokrenuta kako bi se poboljšala kvaliteta umjetničkih djela.

“Stoga bismo trebali nadgledati razvoj širom svijeta, posebno u islamskom svijetu, i također istražiti panoramu korištenja digitalne umjetnosti u zemljama”, ustvrdio je Laleh.

Zbog činjenice da je IAA studijski centar, rekao je da će se bijenale fokusirati na obrazovne predmete, međutim, bit će prikazana i kolekcija softvera i primjeri digitalnih umjetničkih djela.

“Čini se da su zemlje iz islamskog svijeta, poput Turske i Malezije, postigle veliki napredak na ovom polju i nadamo se da će naši akademici moći koristiti svoje iskustvo tokom bijenala”, dodao je.

IAA je osnovana 1998. godine “radi zaštite nacionalne islamske umjetnosti i kulturne baštine”.

Predsjednik Hassan Rouhani izabrao je Bahmana Namvar-Motlaqa, BA komparativne književnosti na francuskom Univerzitetu Blaise Pascal, da od 9. marta bude na čelu IAA-e za novog direktora akademije.

Također je i dekan Farshchian Univerziteta iransko-islamske umjetnosti koji je osnovao Islamski univerzitet Azad 2018. godine.

Nedavno je imenovao glumca Alija Nasiriana za Odjel za dramu i dramsku književnost IAA, a redatelja Madžida Madžidija za direktora Odjela za kino IAA.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime