Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Izložba u Teheranu prikazuje plakate za hitove iranske kinematografije iz 80-ih i...

Izložba u Teheranu prikazuje plakate za hitove iranske kinematografije iz 80-ih i 90-ih

28
0

Izložba koja prikazuje kolekciju plakata hitova iranske kinematografije tokom 1980-ih i 1990-ih otvorena je u utorak u teheranskom Charsu Cineplexu..

Govoreći na ceremoniji otvaranja izložbe, veteran grafički dizajner Ebrahim Haqiqi, koji je kreirao plakate za brojne iranske filmove, naglasio je: “Početkom 1980-ih, kada je pokrenuta kinematografska fondacija Farabi, njeni menadžeri tražili su plakate visoke međunarodne kvalitete.”

“Naši dizajneri dokazali su da mogu isporučiti takve plakate”, dodao je.

“Mnogi od tih plakata sada su dostupni na ovoj izložbi, a nekoliko njih je nagrađeno tokom međunarodnih festivala”, napomenuo je Haqiqi.

Plakat za glavno djelo “Krupnog plana” proslavljenog filmaša Abbasa Kiarostamija iz 1990. godine, koji je kreirao Haqiqi, vrhunac je izložbe.

“Dizajnirao sam taj poster, ali nisam stavio svoj potpis na njega”, rekao je Haqiqi i dodao, “jer je gospodin Kiarostami odbio moj prijedlog da ga zajedno potpišemo.”

“Kad sam pripremao dizajn za poster, predložio mi je da koristim font nanesen na marku paste za zube istog naslova za” Close-up”… bio je to kreativan prijedlog.”

Haqiqi je rekao da nije objavljen plakat za kultni film iranskog filma novog vala Dariuša Mehrjuija “Hamun” iz 1989. godine.

“Dizajnirao sam poster za film, međutim, on nikada nije objavljen … objavljeno je samo nekoliko fotografija iz filma s napisom” Hamun, film Dariuša Mehrjuija “koji predstavlja film”, rekao je.

Izložba, koja će trajati do 2. juna, takođe prikazuje kolekciju plakata za brojne kubanske filmove.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime