Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Film “Pari” je najbolje okrunjen na iranskom filmskom festivalu u Zurichu

Film “Pari” je najbolje okrunjen na iranskom filmskom festivalu u Zurichu

53
0

Film “Pari” u režiji Siamaka Etemadija osvojio je Zlatni Kirov cilindar za najbolji dugometražni igrani film na 7. iranskom filmskom festivalu u Zurichu, u Švicarskoj.

Film prati Babaka, iranskog studenta u Grčkoj, koji se ne pojavljuje kako bi dočekao roditelje u posjeti na aerodromu u Atini. Pari i njen stariji suprug, oboje pobožni muslimani u inostranstvu, po prvi put su loše pripremljeni za traženje svog sina u zastrašujućem i vanzemaljskom okruženju. Svi njihovi pokušaji da pronađu trag koji bi ih mogao dovesti do njega pokazali su se uzaludnim i uskoro dolaze u slijepu ulicu. Međutim, Pari ne može odustati od potrage za njim, čak i kad joj se povratak u Iran čini kao jedini izbor. Prateći korake svog buntovnog sina u najmračnijim krajevima grada, iscrpit će svoju unutarnju snagu da postigne više od majčine potrage za nestalim sinom.

“Stranac u Parizu” Mahdieh Valizadeh izabran je za drugoplasiranog, dok su pobjednici proglašeni prošlog četvrtka.

Film je istinita priča o iranskom muzičaru koji imigrira u Francusku. Da bi dobio francusko državljanstvo kako bi mogao slobodno obilaziti svijet, Ahmadu Yahyazadehu savjetuje se da neko vrijeme radi kao taksista u Parizu kako bi imao redovnu plaću.

Žiri u sastavu Barbara Miller, Annina Furrer, Gertrud Pinkus, Joël Jent i Veronique Gray ocjenjivao je igrane filmove.

Zlatni Kirov cilindar za najbolji kratki film dobio je film „Posjeta“ Azadeha Musavija.

U ovom filmu, nakon šest mjeseci, Elaheh konačno smije posjetiti svog supruga, koji je politički zatvorenik. Ona i njezina kćerkica Tara imaju jedan jedini dan da se pripreme za ovaj važan sastanak.

“Bijelo odjevena” Reze Fahimi osvojila je drugoplasiranu nagradu u konkurenciji kratkog filma.

Film govori o nani koja Ahmadu, desetogodišnjem dječaku, daje tortu od sira, kako bi je mogao dati ocu koji je učitelj. Nada se da će njegov otac intervenirati i spriječiti ih da objese bakinog sina.

Karin Heberlein, Homayra Sellier, Firouz E. Pillet i Moritz Schneider bili su članovi žirija u kategoriji kratkometražnih filmova.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime