Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Komična drama o vjenčanju perzijske mitske heroine Gošasb Banu

Komična drama o vjenčanju perzijske mitske heroine Gošasb Banu

28
0

Komična drama koja govori o vjenčanju heroine Gošasb Banu, kćerke perzijskog mitskog junaka Rustema, izašla je u utorak na scenu u teheranskom Mehregan pozorištu.

Somejja Abadeh režira “Vjenčanje Gošasb Banu”, koje je napisao veteran dramatičar Ardešir Salehpur, na osnovu nekih drevnih perzijskih tekstova.

Gošasb Banu ima mnoštvo udvarača iz Turana, Kine i Indije. Stoga Rustem postavlja samo jedan uslov: da će pristati na onoga koji je može poraziti u bici.

Abadeh je predstavu postavio tokom 25. Teheranskog pozorišnog festivala, koji je održan u decembru 2020. godine.

Predstavu izvodi glumačka ekipa sastavljena od Maedeh Ašuri, Zahed Barzegar, Anihita Bozorgmehri, Hadis Tasalli, Parinaz Langerudi, Saba Minui i nekoliko drugih glumaca.

Reditelj Seyyed Mohammad-Džavad Kabudarahangi prethodno je predstavu postavio u Hamedanovom holu Fadžr u augustu 2018. godine.

Gošasb Banu, (ili Banu Gošasb) s naslovom Savar (vitez), Rustemova je kći i Givova supruga.

Junakinja je kratkog epa od oko 900 stihova, nazvanog Banu Gošasbnameh, nepoznatog pjesnika, vjerovatno iz 11. ili 12. vijeka.

Postoji rukopis pjesme u Nacionalnoj biblioteci u Parizu. Jednom je štampan sa Faramarznameh.

Opisuje podvige Gošasb Banu zajedno s njezinim bratom Faramarzom u Turanu i Indiji. Među herojskim epizodama je i bitka s ocem Rustemom.

Isprva se ne uspijevaju prepoznati, ali katastrofa se izbjegava na vrijeme kada shvate identitet jedni drugih.

Vrijedne pomena su i njene bitke sa udvaračima, od kojih je većina ili odvedena u zarobljeništvo ili ubijena.

Samo je Giv ta koja prolazi testove i iskušenja koja je Rustem nametnuo njenim udvaračima i prolazi pobjednički.

U noći vjenčanja, međutim, ona savlada Giv i veže ga prije nego što mu Rustam dođe u pomoć i posreduje između njih dvoje. Bižan je rođen u njihovom braku.

Podvizi Gošasb Banu opisani su i u drugim epskim djelima, poput Faramarznameh, Borzunameh i Bahmannameh, gdje se njeno ime pojavljuje kao Banu Gošasb kako bi odgovaralo metru epa.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime