Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranske umjetnine Iranski vez: Dah-yek douzi

Iranski vez: Dah-yek douzi

62
0

Jedan od najljepših tradicionalnih iranskih vezova, koji seže u doba Sasanida, je “Dah-yek douzi”.

“Dah-Yek” doslovno znači desetinu nečega i svojevrsni je vez gdje igla i konac deset puta prodiru u jednu tačku ili je deset slojeva konca pričvršćeno za tkaninu posebnom vrpcom za pričvršćivanje.

Ova metoda vezenja stvara poseban prizor i stvara reljefni vid. Dah-Yek se koristi za ukrašavanje rubova odjeće, “Sofreh Ghand” (komad platna na kojem se šećer slaže za ceremonije poput vjenčanja), okviri ogledala, izvrsne zavjese, zavežljaji, odjeće za glavu, ukrasni stolovi, pokrivač svetog Kur’ana, novčanice, držači za olovke i mnogi drugi predmeti.

Uzorci kao što su “Bazoubandi”, “Band-e Rumi”, “Ghabghabi”, “Šah Abbasi” ili “Anari” (šipak), “Afšani”, “Goldani”, “Mehrabi”, koriste se geometrijski, figurativni i životinjski motivi, navodi Visit Iran.

Što se tiče povijesti Dah-Yeka, budući da je njen glavni materijal nit Golabatun, njegova povijest se ispreplela s poviješću Golabatuna.

Važnost ukrašavanja vojne i službene odjeće pojačala je Dah-Yekovu umjetnost, a zajedno s proizvodima u kojima su korištene zlatne niti, Dah-Yek se smatrao jednom od izvoznih dobara tog doba.

Tokom islamske ere, nakon što su iranski umjetnici u gradu Suzi i Šuštaru dobili zadatak da pripreme dvanaest dijelova zavjese za Kabu, počeli su koristiti Dah-Yekovu umjetnost za ukrašavanje zavjesa.

Pored toga, ovaj je vez ukrašavao naslovnice svetišta. Dinastija Safavid bila je svjedok procvata Dah-Yeka, a otprilike u to vrijeme umjetnici su počeli potpisivati i šivati svoja imena na svojim kreacijama.

Pored vrlo detaljnih zavjesa i zavežljaja, iz safavidskog doba ostali su zanimljivi stolovi koji prikazuju jedinstvene vještine i sposobnosti safavidskih umjetnika koji se danas čuvaju u muzejima.

Dah-Yek se može koristiti isključivo ili sadrži šljokice, bisere, staklene perle, kamenje, “Naqadeh”, “Šarafeh Douzi”, “Pateh Douzi”, svileni rad, sormeh vez i filigran. Ovakav vez vrlo je čest u gradovima poput Qazvina, Isfahana, Teherana, Jazda, Kašana i Bandara Abasa.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime