Naslovnica Atrakcije Džame džamija iz Kermana mami svojim položajem, dizajnom i ukrasima

Džame džamija iz Kermana mami svojim položajem, dizajnom i ukrasima

96
0

Džame džamija iz Kermana dugo je bila izvor šarma ljubiteljima historije, arhitektama i putnicima u drevni iranski grad.

Prvobitno je sagrađena u 14. vijeku.

Spomenik je podvrgnut opsežnim restauracijama tokom safavidske ere (1501. do 1736.) i kasnijih razdoblja. Nadalje, to je najraniji sačuvani primjer Muzaffarid arhitekture.

Sagradio ga je 1350. Amir Mobarezeddin Mohammad-e-Mozaffari-e-Meybodi-Yazdi pod Muzaffaridima, koji su se odmaknuli od Il Khanida nakon Abu Saidove smrti 1335. i osnovali vlastitu dinastiju, vladajući centralnim Iranom od 1314 do 1393.

Položaj džamije je od velikog značaja jer je Kerman od antike kulturni centar, miješajući Perzijce sa stanovnicima subkontinentalnih plemena.

Takav položaj doveo je do pojave njegove poznate, živahne čaršije koja započinje na zadnjem portalu džamije i proteže se duž ose istok-zapad, završavajući na trgu Arg.

Džamija je iz mnogih razloga podvig islamske arhitekture. Njegov kontinuirani mozaik pločica ograničen je na određena područja – glavni portal i oblaganje arkade – i ograničen je na četverobojnu paletu (bijelu, žutu i tamnu i svijetloplavu). Na dvoru mozaik pločica u geometrijskim uzorcima prekriva stupove arkade i gornji rub friza arkade; spandeli arkade ukrašeni su arabesknim biljnim ukrasom mozaika pločica.

Glavni ulaz okrenut prema sjevernom dvoru uokviren je geometrijskim arabesknim uzorkom mozaika pločica upisanog u geometrijski pojas natpisa sastavljen od dijelova mozaika pravougaonih pločica.

Nadvišen je polukupolom ukrašenom geometrijskim arabesknim uzorkom u bijeloj i tamnoplavoj boji s ispisanim cvjetnim uzorcima i spuštanjem s medaljona na vrhu polukupole.

Mihrab – polukružna niša u zidu džamije koja ukazuje na kiblu, pravac Kabe u Meki – postavljen je u šesnaestom vijeku, dok su zid kible i dva bočna zida datirani iz originalne gradnje. Mihrab je poluosmougaona niša u zidu kible, nadvijena je polukupolom koja se sastoji od dva mukaranska sloja mozaika pločica s motivima arabeske.

Luk mihraba uokviren je pravougaonim okvirom s natpisnom trakom uz bok dva pravougaona panela od mozaika zastakljenih pločica sa geometrijskim motivima arabeske. Još jedna traka s natpisima označava spoj između zidova molitvene dvorane i zašiljenog bačvastog svoda sobe, koji je ukrašen ostakljenom terakotom u žutoj i plavoj boji.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime