Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska tradicionalna muzika Venecija domaćin koncerta klasične perzijske muzike

Venecija domaćin koncerta klasične perzijske muzike

47
0

Iranski virtuoz u kemanće Kayhan Kalhor i svirač tombaka Behnam Samani izvest će koncert klasične perzijske muzike u San Giorgiu u Veneciji.

Koncert će biti organizovan 14. jula na poziv Interkulturnog instituta za uporedne muzičke studije, najavio je institut.

Predstave će se održati uz doprinos Odsjeka za filozofiju i kulturnu baštinu na Univerzitetu Ca ’Foscari u Veneciji.

Kao izvrstan svirač kemanće, gudačkog instrumenta, četverostruki nominirani za Grammy nagradu Kalhor smatra se ambasadorom perzijske muzike u svijetu.

Takođe je član renomiranog ansambla Puta svile koji je osnovao Yo-Yo Ma, i nastavlja turneju sa proslavljenim violončelistom, kao i da redovno komponuje za njega.

Odlikovan je prestižnim nagradama na brojnim međunarodnim muzičkim događajima. Dobitnik je Nagrade za umjetnike na WOMEX Awards, World Music Expo, u Finskoj 2019. godine.

Kalhor je također dobio nagradu za umjetnike globalFEST-a, najvažnijeg događaja svjetske muzičke industrije Sjeverne Amerike, u New Yorku 2020. godine.

Samani svira tombak, iranski bubanj u obliku pehara. U svom vlastitom stilu kombinira nevjerovatnu raznolikost ritmova koji vuku korijene iz klasične perzijske muzike, ali su otvoreni za utjecaje iz drugih kultura, što dovodi do širokog spektra zvukova, boja i izraza.

Osnivač grupe udaraljki Zarbang, Samani je svirao sa vodećim iranskim muzičarima i gostovao je na međunarodnim turnejama, posebno sa ansamblom Dastan.

U skladu s koncertom, Giovanni De Zorzi 13. jula u 17 sati organizovat će i smotru o muzici i estetici klasične perzijske tradicije.

Sastanak i koncert će se prenositi na Youtube kanalu Fondazione Giorgio Cini.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime