Naslovnica Atrakcije Prekrasni, ali potcijenjeni iranski pogranični gradovi

Prekrasni, ali potcijenjeni iranski pogranični gradovi

94
0

Zemlje su geografski i politički definirane njihovim granicama.
Granice su u osnovi povezane s turizmom, jer putovanja gotovo uvijek podrazumijevaju prelazak političke ili neke druge granice, a pogranična područja su često prvo ili posljednje područje zemlje koju posjećuju putnici.

Iran ima ukupno 5.894 kilometara kopnenih granica sa susjedima Afganistanom, Jermenijom, Azerbejdžanom, Irakom, Pakistanom, Turskom i Turkmenistanom. Također se graniči sa Kaspijskim morem, Perzijskim zaljevom i Omanskim zaljevom. Nekoliko pograničnih gradova nalazi se na Iranu, zbog velike veličine kopnenih granica zemlje.

Međutim, pogranični gradovi Irana imaju ograničen turistički broj zbog velike udaljenosti od središta zemlje, kao i zbog činjenice da nisu pravilno promovirani za strane posjetitelje.
Evo nekoliko najljepših pograničnih gradova koji su uvijek prolazili nezapaženo.

Astara, iranski pogranični grad i luka, nudi širok spektar turističkih atrakcija. Glavno je turističko i ekonomsko središte na zapadnoj obali Kaspijskog mora, u provinciji Gilan. To je zadnja točka granice između Irana i Azerbejdžana.
Škola Hakim Nezami i dvorac Shindan dva su od povijesnih mjesta u gradu.
Laguna Astara, rijeka Astarachay, rijeka Qarasu, rijeka Chelvand, rijeka Darband, rijeka Lavandvil i planina Espinas neke su od prirodnih atrakcija grada.
Među pograničnim regijama Irana, Astara je jedino područje koje u posljednjih 80 godina nije doživjelo nikakve napetosti, što ga čini jednim od najsigurnijih.
U ovoj regiji postoji veliki broj turizma zbog prirodnih ljepota i vremena.

Džolfa – Smještena na sjeverozapadu istočne provincije Azarbaijan, Džolfa se na sjeveru graniči sa zemljama Armenije i Azerbejdžanske Republike.
Džolfa ima polupustinjsku klimu sa toplim ljetima i djelomično hladnim, umjerenim zimama.
Posebna važnost Džolfa posljedica je njezinih povijesnih spomenika, strateškog smještaja i odgovarajućih geografskih obilježja, kao i blizine komercijalne i industrijske slobodne zone Arasa (jednog od najvažnijih iranskih komercijalnih centara).
Grobnica Seyyed Abolqasem Nabati, kula Duzal, manastir Svetog Stepanosa, crkva Nane Maryam, ruinirani mlin, selo Ushtibin, crkva sv. Marije, svetište Baba Yaqub, utvrda Ali Beyg, istorijsko kupalište Džolfa i slično, najznačajniji su spomenici i turističke atrakcije na ovom području.
Ekonomiju regije pothranjuje obilje vodenih resursa, travnjaka i šumskih rezervi, kao i visoki potencijal za rast i industrijalizaciju. Minerali, poljoprivreda, stočarstvo, usluge i razvoj nauke i obrazovanja takođe igraju važnu ulogu.
U ovom gradu ima puno polja pamuka, a tkanje je glavna aktivnost lokalnog stanovništva.
Ljudi iz Džolfe su Azeri i na turskom azerbejdžanskom govore na svom lokalnom dijalektu.

Maku se nalazi na sjeverozapadu provincije Zapadni Azarbaijan i uživa jedinstveni geografski i prirodni položaj.
U dolini koja prolazi kroz rijeku Zangmar koja dijeli Maku na dva dijela, grad se nalazi na 1294 metra nadmorske visine.
Grad je sa sjevera okružen rijekom Qarasu i Turskom, s istoka rijekom Aras (Autonomna Republika Nakhčivan i Armenija), s juga Khoy i sa zapada Turske.
Zbog okolnih kamenitih planina, ovaj grad ima umjerenu klimu zimi i topliju klimu ljeti.
Planinski pejzaži, procvjetali pašnjaci, izvori tople vode, vodopadi, zaštićena područja i lovišta neke su od turističkih atrakcija ovog područja.
Maku se nalazi na glavnoj cesti Tabriz-Bazargan i ima izvrsnu stratešku lokaciju.
Među najznačajnijim karakteristikama grada je njegova uloga kao jedinog kopnenog graničnog preduzeća i veze s Europom. Kao dio ekonomije Makua, postoji industrijski kompleks na putu Maku-Bazargan.
Makuani se za život oslanjaju na prekograničnu trgovinu, poljoprivredu i stočarstvo.

Zahedan – Grad Zahedan smješten je u istočnom Iranu blizu pakistanske granice.
Oko Zahedana su visoke zemlje, pa izgleda kao jama. U gradu se nalaze planine Oshtoran Koh, Anjir Dan, Jico, Pir Khan i Mulk-e Siah.
Klimu u ovom području karakteriziraju jaka vrućina, suhoća i toplina. Zahedan se sastoji od 4 dijela: “Markazi”, “Mir Jave”, “Nosrat Abad” i “Korin”, tri grada i osam seoskih okruga.
To je akademski, kulturni, istorijski i vjerski grad koji ima uslužnu strukturu. Zahedan uživa privilegiran geografski i pogranični položaj što ga čini idealnim mjestom za trgovinu s Indijom zahvaljujući povoljnom položaju na relaciji Afganistan-Pakistan.
Pakistanska željeznica ulazi u Iran s granice Mirjaveh i iranska željeznica završava u ovom gradu.
Smješten među kopnenim rutama Khorasan, Kerman i Chabahar, Zahedan je jedna od iranskih tranzitnih ruta. Zahedanova ekonomija osim trgovine ovisi i o poljoprivredi.
Postoje podzemni, izvorišni i riječni bunari koji opskrbljuju vodom koja je ovom gradu potrebna.
Ovo područje je puno boja u svojoj literaturi, odjeći i muzici. Kulturna raznolikost Zahedana rezultat je migracija.
Dobar primjer rukotvorina Baluch su klim bafi, ručni radovi, seke dozi i grnčarija. Arhitektura Zahedan je pod utjecajem drevne iranske arhitekture zbog svog tropskog vremena.

Baneh – Jedan od pograničnih gradova između Irana i Iraka, Baneh se nalazi u zapadnoj provinciji Kordestan. Grad se nalazi 20 kilometara od iransko-iračke granice, 60 kilometara jugozapadno od Saqeza i 70 kilometara jugoistočno od Sardashta.
Grad je poznat po velikim i prirodnim hrastovim šumama.
Irački avioni su 1984. bombardirali Baneh i neka obližnja naselja tokom iransko-iračkog rata (1980.-1988.).
Selo Dul Arzan, špilja Shevi, brana Baneh, kompleks Sorin među turističkim su atrakcijama grada, međutim, većina njegove reputacije dolazi iz pograničnih centara i statusa trgovačkog centra.
Lokalno stanovništvo govori kurdski sa slemanskim naglaskom.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime