Naslovnica Atrakcije Imam džamija: elegantna, kultna i vizuelno zapanjujuća

Imam džamija: elegantna, kultna i vizuelno zapanjujuća

164
0

Imam džamija, sa svojim poznatim mozaicima sa plavim pločicama i savršenim proporcijama, čini elegantan, vizuelno zapanjujući spomenik na južnom kraju istoimenog trga koji je pod zaštitom UNESCO-a u turističkom gradu Isfahanu u centralnom Iranu.

Posjetitelji spomenika obično su preplavljeni dobrim pogledom na krunu kupole, veličanstvenim obiljem pločica u tirkiznoj sjeni i jedinstvom cjelokupnog dizajna kao jednog od remek-djela islamske arhitekture.

Prvobitno nazvana Šahova džamija, bogomolja je izgrađena početkom 17. stoljeća po naredbi safavidskog kralja Šaha Abbasa Velikog koji je vladao od 1588. do 1629. Najviša kupola džamije dovršena je posljednje godine svog suvereniteta.

Imam džamija nije samo impresivna zbog svoje veličine i nevjerovatnih ukrasa, već i pomaže u stvaranju dobrog dojma o potrebama i izazovima restauratorskih radova koji su u toku. Izrada se nastavlja i zamršena je s nevjerovatnim pogledom na fasadu i unutrašnjost. Spomenik se može pohvaliti savršenim proporcijama i kultnim mozaicima sa plavim pločicama.

Vrlo slikovit ogroman ulazni portal dočekuje ljude u džamiji. Izgrađena je prema trgu, iako je džamija orijentisana prema Meki. Kratki hodnik povezuje trg sa unutrašnjim dvorištem koje je okruženo sa četiri impozantna ivana (natkriveni prostor, prolaz) sa bazenom.

Zidovi dvorišta sadrže utonule trijemove uokvirene sedmobojnim pločicama tamno plave i žute boje. Svaki ivan vodi u zasvođeno svetište prekriveno posebno finim cvjetnim motivima na plavoj podlozi.

Neki posjetitelji kažu da je svaki dio džamije remek-djelo koje ostavlja trajan dojam. Ova palača posvećenosti duguje svoj sjaj najviše zbog toga što je prekrivena mozaičnim pločicama u sedam boja i simetričnim kaligrafskim natpisima.

S druge strane trga nalazi se vrlo nježna džamija Šejha Lotfollaha koja je bila posvećena vladarevom puncu, šejh Lotfollahu, cijenjenom libanskom učenjaku islama koji je pozvan da nadzire izgradnju šahove džamije.

Unutrašnji i vanjski zidovi džamije potpuno su prekriveni polikromiranim, uglavnom tamnoplavim, ostakljenim pločicama iznad neprekinutog mramornog dada. U cijeloj džamiji, osim kupole svetišta i portala ivan, Šah Abbas nastojao je smanjiti troškove rada i vrijeme uvođenjem nove tehnike pod nazivom “haft-rangi” (sedam boja).

Isfahan je dugo bio nadimak Nesf-e-Đahan što se prevodi kao “pola svijeta”; što znači da je važno vidjeti cijeli svijet. Grad je dom mnogim svestranim zanatlijama koje podupiru njegovu reputaciju živog muzeja tradicionalne kulture.

Ogroman Imamov trg, jedan je od najvećih u svijetu (500m do 160m) i veličanstven primjer urbanog planiranja. Izgrađen početkom 17. stoljeća, trg koji je pod zaštitom UNESCO-a pun je najzanimljivijih znamenitosti Isfahana. Moderni Isfahan sada je dom neke teške industrije, uključujući tvornice čelika i nuklearno postrojenje na njegovoj periferiji, međutim, njegovo unutrašnje jezgro želi se očuvati kao neprocjenjiv dragulj.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime