Naslovnica Atrakcije Velika džamija u Bastamu, gradu Bajazida Bastamija

Velika džamija u Bastamu, gradu Bajazida Bastamija

193
0

Bastam Đameh džamija, koja je dragulj veličanstvenog historijskog kompleksa u sjeveroistočnom Iranu, podvrgnuta je restauraciji.

Okružena nekoliko spomenika od cigle u historijskom kompleksu Bastam, džamija je tokom godina pretrpjela štetu od termita, rekao je u srijedu Hamed Adel, direktor historijskog kompleksa.

Istočni Šabestan stoljetne džamije predmet je projekta obnove, dodao je dužnosnik. Šabestan je podzemni prostor koji se obično može naći u iranskim tradicionalnim džamijama, kućama i školama.

Izrazi “Jameh džamija”, “Masjed-e Jameh” i “petak džamija” koriste se u Iranu za veliku zajedničku džamiju u kojoj se obavlja džuma-namaz.

Hstorijski kompleks Bastam uključuje mezar Bajazida Bastamiija, tekiju Bajazid, Bajazid džamiju, Eljaito Ivan, kupolu Gazan, džamiju Jame, kulu Kashaneh i školu Šahrokhieh, koja su građena u različitim razdobljima od doba Seldžučko doba (1037–1194) do perioda Qajar (1789–1925).

Istaknuti perzijski sufija Bayazid Bastami živio je u povijesnom gradu Bastam, koji se nalazi šest kilometara sjeverno od Šahrouda. Hanikah je bio jednostavno mjesto gdje je učio i molio se.

Kula Kašaneh je kula povezana sa Jame džamijom. Ima podrum koji je povezan s vrhom tornja stubištem koje prolazi kroz unutarnji zid kule. Vanjski pokrov zgrade se srušio, ali donji pokrov (sadašnja kupola) je netaknut.

Škola Šahrokhieh izgrađena je za učenike bogoslovije sa 28 soba na dva sprata. Takođe ima vrlo zanimljiv plan i oko 28 soba na dvije etaže, koje su izgrađene za studente vjerskih nauka. Škola ima džamiju, ivan i zurkhaneh, posebno tradicionalno mjesto gdje se muškarci bave herojskim sportom.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime