Naslovnica Atrakcije Kašan: živi dio povijesti na rubu surove pustinje

Kašan: živi dio povijesti na rubu surove pustinje

113
0

Kašan je dom mnogim povijesnim mjestima, fotogeničnim bazarima, džamijama, medresama, karavanima i stoljetnim kućama od kojih su se neke pretvorile u ugodne butik hotele u kojima možete doživjeti tradicionalan život.

Festivali destilacije ružine vode, ručno tkani tekstil, prostirke i poznata lokalna jela neki su od drugih poznatih primjera koji opisuju drevni grad.

Kuće Tabatabai, Boruđerdi, Ameri i Abbasi najpoznatije su u Kašanu s nevjerojatnom arhitekturom koja će vas zasigurno očarati!

Nadalje, kupalište Sultan Mir-Ahmad je mjesto za preporuku. Njegove fine pločice, štukature i svjetla oduzimaju dah. Ne zaboravite ni glavni bazar na kojem možete pronaći tipične kašani suvenire, poput ružine vode koja je sveprisutna.

Trebate odmor? Pobjegnite iz grada i idite u vrt Fin, koji je registrovan na UNESCO-voj listi svjetske baštine. UN-ovo kulturno tijelo tvrdi da je besprijekoran dizajn perzijskog vrta, zajedno sa sposobnošću da odgovori na ekstremne klimatske uvjete, rezultat nadahnute i inteligentne primjene različitih područja znanja, odnosno tehnologije, upravljanja vodama i inženjeringa, arhitekture, botanike i poljoprivrede.

Džamija Agha Bozorg jedan je od najboljih primjera islamskih struktura koje treba posjetiti u Kašanu. Relativno skromna džamija poznata je po simetričnom dizajnu. Koristi se i kao džamija i kao medresa.

Napravite i jednodnevni izlet u slikovitu pustinju Maranđab. Jedna od najboljih dosegljivih pustinja u Iranu za ulazak. Istražite visoke dine pomoću kamile, fotoaparata i samo lutajte uokolo. Gledajte izlazak sunca ili sačekajte zalazak sunca i u nastavku zvijezdano nebo. Pustinja inspiriše sve!
Ako imate vremena, posjetite selo Abyaneh, koje se nalazi oko 90 km južno. Abyaneh je poznat po svojoj prekrasnoj arhitekturi, tradicionalnoj odjeći posebno od stanovnika i starom perzijskom dijalektu koji potječe iz Sasanijskog carstva. Selo i način života i tradicija njegovih ljudi opstali su praktično nepromijenjeni stotinama godina. Bit će to nezaboravno jednodnevno putovanje iz Kašana.
Mnogi putnici odlučuju zaobići Kašan na svojim putovanjima do Isfahana i Jazda, ali ovaj divni grad oaza jedno je od najprivlačnijih odredišta u zemlji.

Tokom vladavine Seldžuka (1051–1118), Kašan je postao poznat po tekstilu, grnčariji i pločicama, dostigavši ​​visok nivo uspjeha u svakoj od ovih industrija. Danas su Kašan i njegovi okolni gradovi i sela nadaleko poznati i kao veliki centar za proizvodnju ružine vode koja se prodaje na prodajnim mjestima u blizini glavnih turističkih atrakcija i namjenskih trgovina na lokalnim bazarima.

Stavite prahistorijsko brdo Sialk, koje se nalazi u blizini Kašana, na svoju listu obaveza. Na lokalitetu su pronađeni ostaci naselja iz 6. milenijuma prije nove ere. Kašan je također bio centar perzijske keramike, koja je proizvodila ukrašenu keramiku i glazirane pločice koje se izvoze po cijelom Bliskom istoku. Njegovi sjajni proizvodi bili su posebno poznati, dok su njegovi vuneni i svileni tepisi među najboljima u Iranu.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime