Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranske umjetnine Iranske rukotvorine: Khorđin

Iranske rukotvorine: Khorđin

35
0

Ćaharmahal-Bakhtiari jedna je od najmanjih, manje poznatih provincija Irana, međutim, dom je dvaju najvažnijih plemena u zemlji; Bakhtirai i Qashqai.

U kulturi nomadskog društva, Khorđini, koji su neka vrsta bisaga, pretvoreni su u način izražavanja i uljepšavanja i pomogli su unijeti raznolikost u monoton i ponavljajući ritam sezonskih migracija.

Nomadi koriste Khorđine kao vreće, prtljag i sanduke. Khorđini su popularni i dolaze u mnogo različitih veličina.

Mali i srednji Khorđini sastoje se od dva paralelna kvadrata koji su međusobno ušiveni na pravougaonom komadu. No, veliki koje nomadi posebno koriste sastoje se od dva velika pravougaona komada i pozicionirani su jedan ispred drugog u sredini.

Mali Khorđini nazivaju se “Akbeh” i obično sadrže dokumente, vrijedne predmete, lične stvari i nakit. Neke od njih jahačice posebno koriste kada objese Akbeh Khoriđne na sedlo za nošenje svojih predmeta.

Najčešće oni Khorđini koji su obješeni ispred životinja imaju dva široka komada tkanine dugačke čak šezdeset centimetara i po njima su ušivena dugmad.

Imaju uzorke i pom pom kao ukrase. Pomponovi, poznati i kao varaneh, kreću se okolo dok životinja kaska i sprječavaju ubode pčela i drugih insekata te smanjuju rizik da konj nagne glavu kako bi se odmaknuo od muha.

Drugi Khorđini su srednji, sašiveni su u sto u pedeset centimetara i koriste se za nošenje jestivog materijala i uobičajenog alata. Ljudi Ćaharmahal-Bakhtiarija koriste ih i za nošenje svakodnevnih odlazaka. Treća grupa su veliki Khorđini i popularniji su kod plemena Bakhtiari. One su u sto pedeset centimetara i imaju džepove u obliku pravougaonika što znači da su šire nego što su visoke. Darđune, Ćelgard, Kuhrang i drugi gradovi neki su od najvažnijih centara gdje se šivaju Khorđini.

Ćaharmahal-Bakhtiari je rodno mjesto različitih jedinstvenih tradicija i rituala u odnosu na ‘plemenski’ način života. Posebni oblici muzike, plesa i odjeće su vrijedni pažnje. Ima značajan potencijal da postane živahna turistička atrakcija zbog svog promjenjivog prirodnog krajolika.

Pokrajina je, također, središte za proizvodnju proizvoda od vunenog filca, od kojih se većina izvozi u inozemstvo. Dom je oko 500 majstora, u preko 250 radionica, koji izrađuju ručno izrađene proizvode od filca.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime