Naslovnica sve Projekat uređenja sasanidske tvrđave privodi se kraju

Projekat uređenja sasanidske tvrđave privodi se kraju

58
0

Projektom uređenja okoliša obnovljeno je okruženje impozantne tvrđave Falak-ol-Aflak koja dominira obzorjem Khorramabada, glavnog grada provincije Lorestan u zapadnom Iranu.

“U tu svrhu korišteni su tradicionalni građevinski materijali u skladu s [arhitektonskim] elementima tvrđave”, rekao je u utorak pokrajinski načelnik za turizam.

“Štaviše, uređenje pejzaža izvedeno je prema tradicionalnom obrascu … na primjer, podovi su izvedeni ciglom i kamenjem”, rekao je Seyyed Amin Qasemi.

Poznat i kao dvorac Falak-ol-Aflak, spomenik sa osam tornjeva koji se ne propušta jedno je od najposjećenijih turističkih odredišta u regiji za domaće i strane posjetitelje.

U proteklih nekoliko godina, povijesni dvorac bio je suočen s mnogim problemima koji su riješeni u bliskoj saradnji pokrajinskih zvaničnika, kako bitnim tako i hitnim projektima popravke.

Tvrđava datira iz doba Sasanida (224–651). Čini se posebno impozantnim i dramatičnim kada je noću osvijetljeno, pružajući slikovite poglede na svoje okružene zupčanike.

Sasanidsko doba (224. godine – 651. godine) od velike je važnosti u iranskoj historiji, pod kojom je perzijska umjetnost i arhitektura doživjela opću renesansu.

“Arhitektura sasanidskih spomenika u posjedu dodatno ilustrira prve primjere izgradnje kupola sa škrgama na kvadratnim prostorima, poput zgrada Chahar-Taq, gdje četiri strane kvadratne sobe pokazuju lučne otvore: ovaj arhitektonski oblik pretvoren je u najtipičniji oblik sasanidske vjerske arhitekture, koji se usko odnosi na širenje i stabilizaciju zoroastrizma pod vladavinom Sasanida i nastavlja se u islamsko doba zahvaljujući njegovoj upotrebi u vjerskim i svetim građevinama, poput džamija i grobnica”, kaže UN -ovo kulturno tijelo u svom web stranica.

Sasanidski arheološki krajolik također predstavlja visoko efikasan sistem korištenja zemljišta i strateškog korištenja prirodne topografije u stvaranju najranijih kulturnih centara sasanidske civilizacije.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime