Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranske umjetnine Tradicionalno predenje vune oživjelo je u Lorestanu

Tradicionalno predenje vune oživjelo je u Lorestanu

13
0

Tradicionalni zanat predenja, koji je u zapadnoj provinciji Lorestan bio zastario, nedavno je oživio, objavio je pokrajinski šef turizma.

Kako bi se povećale vještine predavača, organizirani su tečajevi nomada, rekao je Sejjid Amin Qasemi u utorak.

Domoroci iz različitih gradova u pokrajini prošli su ove kurseve obuke kako bi naučili znanje predenja sa poluindustrijskim vretenom.

Ova metoda ne mijenja proizvodni proces tradicionalnih pređa i koristi samo električnu energiju, a ne ruke za upravljanje vretenima.

Visoki kapaciteti proizvodnje vune u provinciji Lorestan pridonijet će prosperitetu i širenju drevne umjetnosti predenja, kao i pružanju poslova i prihoda ženama u pokrajini, objasnio je.

Lorestan je jedno od manje poznatih turističkih odredišta u Iranu i uglavnom djeluje kao kapija do susjedne provincije Khuzestan u kojoj se nalaze UNESCO-ova mjesta Susa, Ćoga Zambil i Šuštar-historijski hidraulični sistem.

Provincija Lorestan je također regija sirove ljepote koju bi strastveni ljubitelj prirode mogao provesti sedmicama istražujući, živeći s nomadskom ili seoskom porodicom. Vodopad Bišeh, Snježni tunel, ribnjaci Poldokhtar, dvorac Falak-ol-Aflak, džamija Šoltani u Boruđerdu, most Šapouri i kanjon Širez su među turističkim mjestima ove planinske pokrajine.

Lorestan su naselili iranski indoevropski narodi, uključujući Medijce, c. 1000 pne. Kimerci i Skiti su povremeno vladali tom regijom od oko 700. do 625. godine prije nove ere. Lorestanske bronze koje su poznate po svom eklektičnom nizu asirskih, babilonskih i iranskih umjetničkih motiva datiraju iz ovog turbulentnog perioda.

Regija je uključena u rastuće Ahemenidsko carstvo oko 540. godine prije nove ere i sukcesivno je bila dio dinastije Seleukida, Parta i Sasanida.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime