Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranske umjetnine Zanemareni zanat Sermeh-duzi oživio je u sjeveroistočnom Iranu

Zanemareni zanat Sermeh-duzi oživio je u sjeveroistočnom Iranu

71
0

Sermeh-duzi, zaboravljeni zanat ručno tkanog tekstila koji je nekad cvjetao u okrugu Golbahar u sjeveroistočnoj provinciji Khorasan Razavi, nedavno je oživio autohtoni zanatlija. Sermeh-duzi godinama je bio jedan od glavnih zanata u regiji, ali je pao u zaborav.

Zanat je oživljen uz pomoć zanatlije koji je osnovo radionicu posvećenu tom polju. Zanatom se sada bavi 10 ljudi, a trenutno se obučava 25 ljudi.

Zvaničnik je primijetio da je veliki postotak zanatlija u provinciji žene, pa bi oživljavanje zanatskih polja moglo značajno povećati izglede za zapošljavanje žena.

Sermeh-duzi je tradicionalni iranski stil vezenja, za koji se procjenjuje da datira iz doba Ahemenida (oko 550.-330. pne).

U ovom stilu vezenja zlatnih i srebrenih niti koriste se za izradu ukrasnih uzoraka, uglavnom uzoraka od pejslija, na površini tkanine, uglavnom termeh, koja je vrsta skupe iranske ručno tkane tkanine.

Kombinacija termeh i zlatnih i srebrenih niti čini Sermeh-duzi, koji Iranci široko smatraju luksuznim zanatskim proizvodom.

Uzorci Sermeh-duzija mogu se vidjeti na stolnjacima, zastavama, vezenoj odjeći, vjerskim predmetima i mnogim predmetima za domaćinstvo.

Danas su niti upletene od jeftinijih metala i legura te metali poput pređe zamijenili zlato i srebro kako bi ga učinili pristupačnijim za ljude svih slojeva društva.

Umjetnost, koja je svoj vrhunac dostigla u doba Safavida (1501-1736), uglavnom se prakticira u gradovima Isfahan, Kašan, Jazd i Qazvin.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime