Naslovnica sve Nastavljeno je izdavanje iranskih turističkih viza

Nastavljeno je izdavanje iranskih turističkih viza

180
0

Na 86. sjednici Nacionalnog štaba za upravljanje koronavirusom proglašeno je nesmetano kretanje svih javnih i privatnih vozila sa kopnenih granica u skladu sa zdravstvenim protokolima Ministarstva zdravlja, liječenja i medicinskog obrazovanja.

Izdavanje iranskih turističkih viza nastavljeno je nakon oko 20 mjeseci suspenzije.

Kako navodi ISNA, Ministarstvo vanjskih poslova je u aprilu 2020. zbog epidemije koronavirusa i zatvaranja granica prestalo izdavati turističke vize po nalogu Nacionalnog štaba za upravljanje koronom. U septembru 2021., ministar kulturnog naslijeđa, turizma i rukotvorina, Ezatullah Zarghami, objavio je da je predsjednik pristao da nastavi izdavanje iranskih turističkih viza. U tom periodu stranim državljanima izdavane su samo medicinske, poslovne i studenske vize, a turistima nije bilo dozvoljeno da putuju u Iran.

Na 86. sjednici, Nacionalni štab za upravljanje koronavirusom odobrio je direktan i indirektan ulazak (izlazak) (grupno-pojedinac) iranskih i stranih državljana sa/na kopnene granice, kao što su zračne granice, podnošenjem dokumenta o vakcinaciji, negativnim PCR testom i posmatranjem protokola i uputstva odobrena od Ministarstva zdravstva, liječenja i medicinska edukacija nesmetani su od 1. novembra ove godine.

Međutim, vizni sistem je otvoren za turiste i turističke agencije u srijedu, 27.10.2021. sa petodnevnim zakašnjenjem od primjene uredbe.

Iran je nedavno izdao instrukcije o tome kako stranim turistima treba dozvoliti boravak za vrijeme korone, prema kojima turisti koji su primili dvije doze vakcine protiv koronavirusa i imaju negativan PCR certifikat mogu dobiti turističku vizu i putovati u Iran. Negativan PCR test za starosne grupe preko 12 godina treba da važi 96 sati.

Na 86. sjednici Nacionalnog štaba za upravljanje koronavirusom proglašeno je nesmetano kretanje svih javnih i privatnih vozila sa kopnenih granica u skladu sa zdravstvenim protokolima Ministarstva zdravlja, liječenja i medicinskog obrazovanja.

Izdavanje iranskih viza moguće je elektronskim putem preko sistema https://evisa.mfa.ir. Prema sistemu, građani Azerbejdžana, Bolivije, Turske, Sirije, Libana, Gruzije, Jermenije, Venecuele, Egipta, Malezije i Kine podliježu zakonima o ukidanju viza. Iran i Irak također su nedavno primijenili propise o otkazivanju putovanja avionom.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime