Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Iranska kandidat za Oscara “Heroj” će dobiti domaću premijeru u Širazu

Iranska kandidat za Oscara “Heroj” će dobiti domaću premijeru u Širazu

61
0

Najnovija drama Asghara Farhadija “Heroj”, iranski kandidat za dodjelu Oscara 2022. u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma, imat će domaću premijeru u utorak u Širazu, gdje je film sniman.

Kina širom zemlje u srijedu bi trebali prikazati iransko-francusku koprodukciju.

Kritičari smatraju da film koji je osvojio Grand Prix (ex aequo) na Kanu 2021. ima potencijal da osvoji historijski treći Oscar za iransku kinematografiju.

“Heroj” priča priču o Rahimu, koji je u zatvoru jer nije mogao da plati dug. Tokom dvodnevnog odsustva iz zatvora, pokušava da povjerilac povuče žalbu zbog dijela dugovane sume. Ali stvari ne idu po planu.

Uži izbor za Oscara 2022. biće objavljen 21. decembra. Nominacije će biti objavljene 8. februara 2022., a 94. dodela Oscara održaće se 27. marta 2022. godine.

“A Hero” je nominiran u četiri kategorije, uključujući najbolji film i najbolju režiju, na 14. dodjeli nagrada Asia Pacific Screen Awards (APSA), koja će se održati 11. novembra na australskoj Zlatnoj obali.

Farhadijeva prethodna filma, “Razdvajanje” i “Prodavač”, osvojila su Oscare 2011. i 2016. godine.

Sa Penélope Cruz i Havierom Bardemom u glavnim ulogama, njegov španski set “Svi znaju” osvojio je i Grand Prix i François Chalais nagradu u Cannesu 2018.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime