Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Dan velikog naučnika Nasirudina Tusija se obilježava 5. esfanda ili 24. februara.

Dan velikog naučnika Nasirudina Tusija se obilježava 5. esfanda ili 24. februara.

41
0

Nasirudin Tusi (1201. – 1274.) bio je perzijski naučnik, filozof, doktor, arhitekt, mistik, teolog, pjesnik… Smatraju ga tvorcem trigonometrije. Jedan je od najvećih perzijskih učenjaka. Napisao je oko 150 djela, a neka od najpoznatijih su:
– Kitāb al-Shakl al-qatta, peti svezak je sažetak trigonometrije
– Al-Tadhkirah fi’ilm al-hay’ah – memoar o astronomiji.
– Zij-i Ilkhani (ilhanidske tablice) glavni astronomski traktat
– Akhlaq – i Nasiri djelo o etici… itd.
Nasirudin Tusi je sastavio vrlo precizne tablice kretanja planeta kao što je prikazano u njegovoj knjizi Zij-i Ilkhani (Ilhanidske tablice), koja sadrži astronomske tablice za računanje položaja planeta i imena zvijezda.
U svom Tadhkirahu, Tusi piše:”Mliječna staza, tj. Galaksija, sastoji se od vrlo velikog broja malih zvijezda čvrsto povezanih u skup, koje zbog svoje koncentracije i male veličine izgledaju kao zamućene mrlje. Zbog toga sliče mlijeku koje se nalazi u boji.” Tri stoljeća kasnije Galileo je koristeći teleskop otkrio da se Mliječni put zaista sastoji od ogromnog broja slabašnih zvijezda. Tusijevo djelo Akhlaq-i Nasiri zastupa verziju Aristotelove scale nature.
Danas jedan krater na mjesecu i jedan asteroid dobili su ime po ovom perzijskom velikanu.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime