Naslovnica Vijesti U Bijeljini uspješno održana Sedmica iranskog filma

U Bijeljini uspješno održana Sedmica iranskog filma

67
0

Orozović: Iranska kinematografija od malih ljudskih priča pravi velike filmove

Program “Sedmice iranskog filma” održan je u periodu od 7. do 12. ovog mjeseca u Bijeljini.

Prva projekcija uslijedila je nakon prigodnog programa otvorenja manifestacije kojoj su pored ljubitelja kinematografije prisustvovali i nj. e. Mahmud Heidari, ambasador IR Iran u BiH, Ali Ameri, konzul za kulturu IR Iran u BiH, te gosp. Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Ambasador Irana u BiH Mahmud Heidari svečano je otvorio prvu reviju iranskog filma u Bijeljini i tokom svog obraćanja prisutnima poručio da je njegovo prisustvo u ovom gradu “izraz ispružene ruke prijateljstva prema svim narodima u BiH”.

“Otvaramo novu stranicu u knjizi kulturnih odnosa i nadam se da ćemo biti svjedoci i širenja odnosa i saradnje Irana i BiH”, rekao je Heidari novinarima uoči prikazivanja prvog iranskog filma u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini.  Kazao je takođe kako se nada da će publika kroz filmove iranskih reditelja bolje upoznati kulturu Irana i imati priliku posjetiti i obići znamenitosti ove zemlje.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je u svom obraćanju najavio mogućnost zbližavanja Bijeljine sa nekim od gradova u Iranu. On je takođe iskazao zadovoljstvo saradnjom sa Centrom u nadi da je ovaj program početak svih drugih oblika saradnje kako u oblasti kulture tako i u turističkom, ekonomskom i trgovačkom smislu.

Ali Ameri, konzul za kulturu IR Iran u BiH u svom obraćanju je naveo da je iranska kinematografija u svojim počecima prošlog stoljeća pa do sada svoj rad temeljila na bogatstvu svoje kulture i historije duge nekoliko hiljada godina te bogatoj književnosti općepoznatoj u svijetu.

“Iranska kinematografija uživa visoko mjesto u svjetskoj umjetnosti, naročito je to slučaj posljednjih četrdeset godina, nakon Islamske revolucije. Teme iz života običnog čovjeka, skretanje pažnje na njegova vjerska učenja i duhovne aspekte života, nenasilje, težnja ka smislu, prikazivanje ljudskih vrlina, izbjegavanje nemoralnih scena, uzvišena uloga žene neke su od karakteristika ove kinematografije”.

U Centru za kulturu “Semberija” do 12. decembra prikazano je pet najnovijih filmova režisera iz Irana čija su ostvarenja nagrađivana na mnogim državnim i međunarodnim festivalima. 
Filmski stvaralac Ratko Orozović rekao je uoči projekcije prvog filma da iranska kinematografija prikazuje obične ljude i da od malih ljudskih priča pravi velike filmove.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime