Naslovnica Iranska kuhinja Iranski hljeb

Iranski hljeb

1189
0

Iako je riža glavno iransko jelo, niti jedan Iranac neće se odreći hljeba. U gotovo svakoj ulici, u svakom gradu ili selu, možete pronaći po nekoliko pekara. Pekare se obično specijalizuju za jednu vrstu hljeba kao na primer, za sangak, za lavaš, barbari, itd. Hljeb se obično kupuje svježe pečen, prije svakog obroka. Međutim, mi vam donosimo hljebove koje možete zamijesiti i ranije, držati ih u frižideru u zatvorenoj posudi (kako bi spriječili sušenje i kako bi očuvali njegovu svježinu) te ih jednostavno ispeći na laganoj vatri tik prije posluživanja. Ove hljebove možete čuvati u frižideru i do nedjelju dana.

Taftun – Okrugli pljosnati hljeb

Sastojci:

1 pakovanje svježeg ili suhog kvasca

2 čaše tople vode

1 i po mala kašika soli

2 velike kašike ulja

5 čaša brašna

Priprema:

U toploj vodi otopite kvasac. Dodajte mu so i dobro promiješajte. Umiješajte brašno i ulje te miješajte mikserom ili rukom. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite oko 2 sata da se tijesto digne. Zagrijte pećnicu na 250° C i u njoj zagrijte pleh. Podijelite tijesto na 8 – 10 komada i svaki uvaljajte u oblik loptice. Po dasci za miješenje pospite malo brašna da vam se tijesto ne bi lijepilo. Svaku lopticu prvo rastegnite rukom, a zatim valjajte pomoću valjka do debljine 3 mm. Po tijestu pospite brašno da ga lakše razvučete. Iz pećnice izvadite pleh i na njega spustite razvaljano tijesto. Pleh nemojte premazivati. Prstima napravite nekoliko otvora na tijestu da vam se ne bi stvorili mehurići. Prvu pogaču pecite oko 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Sve sljedeće pogače pecite po 5 minuta. Poslužite ih vruće ili kratko ohladite.

Ova količina dovoljna je za 8 – 10 pogača.

Sangak – Hljeb pečen na kamenčićima

Sastojci:

1 pakovanje suhog kvasca

2 male kašike soli

2 čaše tople vode

ulje

3 čaše pšeničnog brašna

1 i ¼ čaše bijelog brašna

sjemenke susama ili kima

Priprema:

Za ovaj hljeb nabavite kamenčiće veličine badema i dobro ih operite prije upotrebe. Ravnomjerno ih poređajte na pleh i premažite uljem. U toploj vodi rastopite kvasac i so. Dodajte brašno i miješajte 5 minuta. Ostavite 2 sata u posudi pokrivenoj vlažnom krpom da se digne. Zagrijte pećnicu na 260° C i u njoj zagrijte pleh s kamenčićima. Podijelite tijesto na 8 – 10 jednakih dijelova. Rukom razvucite tijesto do debljine pola centimetra, koristeći vodu i ulje da vam se tijesto ne bi lijepilo za prste. Vrhovima prstiju napravite otvore na tijestu, a zatim tijesto pospite susamom ili kimom. Tijesto položite preko kamenčića na zagrijani pleh. Pecite oko 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Poslužite ga dok je još vruć.

Ova količina dovoljna je za 8-10 pogača.

Lavaš – Tanki hljeb

Sastojci i postupak su isti kao i kod taftuna, osim što u ovom slučaju tijesto podijelite na 20 loptica jednake veličine i svaku valjajte da bude što tanja i da prekrije cijeli pleh. Stavljajte ih na prethodno zagrijani pleh i pecite po jedan minut.

Barbari – Deblji pljosnati hljeb

Sastojci:

I ovde su sastojci i postupak isti kao i kod taftuna. Podijelite tijesto na 2-3 dijela i od svakog napravite lopticu. Razvucite svaku lopticu u duguljasti, ovalan oblik, dovoljno velik da stane u pleh visine 1 cm. Vrhovima prstiju napravite po njemu uzdužne linije. Možete ga premazati i umućenim jajetom, susamom i kimom. Pecite 10 minuta ili dok ne poprimi rumenu boju, na temperaturi od 250° C. Dobićete 2 – 3 vekne.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime